Aandeel Deliveroo stijgt nu het ook toegankelijk is voor particuliere beleggers

Honderden koeriers van maaltijdbezorger Deliveroo hebben woensdag in het Verenigd Koninkrijk het werk neergelegd om een beter loon en betere arbeidsomstandigheden te eisen. ©REUTERS

Het aandeel van de maaltijdleverancier Deliveroo is woensdag gestegen op de Londense beurs. De beursgang is afgerond en het aandeel is nu ook toegankelijk voor kleine beleggers. Bij de koeriers blijft de onvrede groot.

De beursgang van Deliveroo , die de grootste in tien jaar moest worden op de Londense beurs, draaide vorige week uit op een flop. De maaltijdbezorger verloor 27 procent op zijn eerste handelsdag. Deliveroo moet zich na de slachting op de eerste dag tevreden stellen met een beurswaarde van 5,4 miljard pond (6,4 miljard euro), terwijl het op een beurswaarde van omgerekend 10 miljard euro had gemikt.

Deliveroo botste op grote fondshuizen, zoals de Britse marktleider Legal & General Investment Management. Die lieten de operatie links liggen omdat ze zich niet comfortabel voelden bij het zakenmodel van Deliveroo. Dat werkt met gig workers, zelfstandige fietskoeriers die weinig sociale bescherming genieten.

Niet alleen over het sociaal statuut van het personeel heerst commotie, ook over de duale aandelenstructuur. Zo behouden de oprichters meer zeggenschap bij stemmingen dan andere aandeelhouders.

Particulier

Het ziet ernaar uit dat de particuliere belegger zich niet laat afschrikken door het rampzalige beursdebuut van Deliveroo. Tot woensdag moesten ze aan de zijlijn staan en konden alleen institutionele beleggers het aandeel kopen en verkopen.

Het aandeel was bij de opening van de beurs woensdag 3,98 procent meer waard. Rond 10.40 uur Belgische tijd was er nog een stijging met 2,98 procent, tot 2,88 pond. De koers blijft wel onder de 3,90 pond waarmee Deliveroo eind maart naar de beurs was getrokken.

Deliveroo-koeriers staken in Verenigd Koninkrijk

Honderden koeriers van maaltijdbezorger Deliveroo hebben woensdag in het Verenigd Koninkrijk het werk neergelegd om een beter loon en betere arbeidsomstandigheden te eisen. De acties komen er nadat uit onderzoek bleek dat sommige koeriers van Deliveroo slechts 2 pond (2,32 euro) per uur verdienen. Het nationale minimumloon in het VK bedraagt 6,56 pond.

'Ik staak voor mijn basisrechten en die van alle andere koeriers die worstelen om rond te komen en hun families te ondersteunen met het hongerloon van Deliveroo', zegt Deliveroo-koerier en voorzitter van de afdeling van koeriers en logistieke medewerkers bij Ivakbond WGB, Greg Howard. 'Ik zie de arbeidsomstandigheden al jaren verslechteren. Toen ik tijdens de lockdown verder werkte, liep ik corona op en kreeg ik erg weinig ondersteuning van Deliveroo.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud