Akkoord over schadevergoeding Ever Given

De vlottrekking van de Ever Given in maart van dit jaar ©EPA

De uitbaters van het Suezkanaal krijgen 550 miljoen dollar schadevergoeding voor de schade die werd veroorzaakt door de stranding van de Ever Given.

De eigenaars van de Ever Given - het 400 meter lange containerschip dat in maart bijna een week lang het Suezkanaal blokkeerde - hebben een akkoord bereikt met de Suez Canal Authority, de uitbater van het kanaal, over een schadevergoeding.

Door de stranding van het schip in het zuidelijke deel van het kanaal bleef de doorgang van de belangrijke vaarroute tussen Europa en Azië zes dagen dicht. Het schip kwam op een bepaald moment volledig dwars te liggen in het kanaal als gevolg van forse windstoten. De Nederlandse bergingsfirma Boskalis kon het schip gelukkig op korte tijd vlot trekken.

Maar de economische schade was aanzienlijk. Honderden schepen moesten een week wachten tot de vaarroute opnieuw vrij was. Dat veroorzaakte een verdere ontwrichting van het wereldwijde containertransport, een verdere stijging van de containertarieven tussen China en de rest van de wereld en een nog groter gebrek aan containers.

550 miljoen
Schadevergoeding die de eigenaar van de Ever Given betaalt aan de uitbaters van het Suezkanaal

De Egyptische kanaalautoriteiten hadden aanvankelijk 916 miljoen dollar schadevergoeding geëist om het verlies aan doortochttol, het imagoverlies en de schade aan het kanaal als gevolg van de bergingswerken te compenseren. De Japanse eigenaar Shoei Kisen Kaisha wilde maar 150 miljoen betalen. Uiteindelijk kwam een compromis uit de bus van 550 miljoen dollar.

Het gaat om een princiepsakkoord dat beide partijen 'zo snel mogelijk' willen finaliseren. Als het akkoord er is, kan het schip Egypte verlaten. Na de berging op 29 maart werd het schip door de Eygptische autoriteiten in beslag genomen en naar de Great Bitter Lake - de Bittermeren - gesleept, een groot kunstmatig eiland ongeveer halverwege het 193 kilometer lange kanaal. Daar vertoeft het nog altijd. Verwacht wordt dat het heel binnenkort wordt vrijgegeven.

Dat is goed nieuws voor de eigenaars van de ruim 18.000 containers die al drie maanden aan boord van het schip verblijven. Ook de meer dan 20-koppige bemanning zal ongetwijfeld opgelucht ademhalen. De Ever Given was op het moment van het ongeluk gecharterd door Evergreen Line en was op weg van China naar Rotterdam.

Dagelijks passeren gemiddeld 51 zeeschepen door het Suezkanaal en varen er voor meer dan 8 miljard euro goederen door.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud