Al 5.000 bedrijven registreerden douanenummer na brexitcampagne

©AFP

Van de 20.000 bedrijven die de voorbije twee weken een brief met een douanenummer ontvingen, reageerde al een kwart. Dat meldt het ministerie van Financiën.

Midden januari bleek dat zowat 20.000 Belgische bedrijven die handel drijven met het VK nog geen douanenummer hadden aangevraagd. Zo’n EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) is onontbeerlijk voor bedrijven die in het geval van een harde brexit nog handel willen drijven met de Britten.

Daarop besloot minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) om de bedrijven zelf een EORI-nummer te bezorgen. Om dat in werking te stellen moeten ze wel nog een paar gegevens overmaken, zodat het nummer definitief kan worden ingeschreven in de Europese douanedatabank.

Callcenter

Een kwart van de bedrijven reageerde al: 3.646 bedrijven maakten alle nodige gegevens over, en 1.296 andere bedrijven hebben gereageerd, maar moeten hun aanvraag nog vervolledigen.

De douane besliste ook de top 5.000 van bedrijven die handel drijven met het VK telefonisch te contacteren. Een twaalfkoppig team volgt via een callcenter de EORI-aanvraag samen met de bedrijven op.

De douane verwacht dat het aantal invoeraangiftes door de brexit met 930.000 zal toenemen, een stijging met 14 procent. Het aantal bijkomende uitvoeraangiftes wordt geraamd op 4.500.000, een stijging met 47 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud