Antwerpen bestudeert thuislevering rijbewijs

Dynalogic test de thuislevering van paspoorten uit in Nederland ©rv

De stad Antwerpen onderzoekt of koeriers rijbewijzen en paspoorten aan hun huis kunnen brengen.

Antwerpen leverde in 2014 ongeveer 57.000 rijbewijzen en paspoorten af in de tien stadsloketten.  ‘Tot op heden moet de burger twee keer de verplaatsing naar onze loketten maken: voor de aanvraag en voor het afhalen. Omdat we als stad de dienstverlening naar de burger trachten te verbeteren, bekijken we de mogelijkheden om beide documenten op locatie te laten bezorgen’, zegt woordvoerder Dirk Delechambre.

Het marktonderzoek slaat alleen op rijbewijzen en paspoorten (reispassen), en niet op identiteitskaarten. De koerierdienst Dynalogic heeft al een informeel gesprek gevoerd met de Antwerpse stadsdiensten.

Dat logistieke bedrijf is vooral bekend als smartphonekoerier, maar hoopt dat er met gemeentelijke overheidsdocumenten een nieuwe markt opengaat. In Nederland, het thuisland van Dynalogic, heeft de logistieke speler al een proefproject lopen met Binnenlandse Zaken voor het bezorgen van reisdocumenten.

De dienst zou vooral interessant zijn voor twee bevolkingsgroepen: de mensen die niet goed te been zijn en zich moeilijk naar het gemeentehuis kunnen verplaatsen én de werkenden die door hun drukke agenda weinig tijd hebben. Er moet wel een correct juridisch kader voor gecreëerd worden. Antwerpen kan als voorbeeld dienen voor andere gemeenten. Of de burger de koerierdienst mee moet betalen, zal een keuze zijn van de gemeente.

Banken

Niet alleen gemeenten, ook de banken denken eraan de verdeling van persoonlijke documenten uit te besteden aan koeriers. Zo werkt Dynalogic al enkele maanden voor Hello Bank, de internetbank van de groep BNP Paribas. Ook grote zusterbank BNP Paribas Fortis overweegt de koeriers in te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud