Antwerpse haven vreest grote impact coronavirus

China is een belangrijke handelspartner voor de Antwerpse haven.

Het Antwerpse havenbedrijf vreest dat de aan- en afvoer van containers uit China een enorme impact zal ondervinden van het coronavirus. 'Er zijn redenen om gealarmeerd te zijn.'

De containeroverslag in de Chinese havens is tussen 20 januari en 6 februari met ruim 20 procent gedaald. De containerlijnspecialist Alphaliner verwacht dat de Chinese containertrafiek met 6 miljoen TEU-containers daalt in het eerste kwartaal. Vorig jaar bedroeg de totale Chinese containeroverslag ruim 250 miljoen TEU (standaardcontainers).

Voor de Antwerpse haven is China erg belangrijk. 'Onze containervolumes op China groeiden in 2019 met 16 procent tot 1,39 miljoen TEU', zegt een woordvoerder van het havenbedrijf. 'Als we dit jaar de trafiek van een maand verliezen, wordt 115.000 TEU minder verscheept.' Dat is een daling met 7 procent tegenover 2019.

Als de situatie langer aanhoudt, kan dat verlies nog  toenemen. In Antwerpen wordt erop gewezen dat de impact van het coronavirus op de logistieke keten veel groter is dan bij de SARS-epidemie in 2002-2003 omdat de Chinese economie nu veel groter is.

Zeebrugge

Ook de haven van Zeebrugge verwacht gevolgen. Bij de CSP-containerterminal zijn al enkele schepen van en naar China geschrapt.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) ziet ook een impact op de Vlaamse havens, maar relativeert de ongerustheid. 'Het is nog te vroeg om de impact goed in te schatten. Klanten kunnen teren op voorraden en later in het jaar meer invoeren om de voorraden aan te vullen. Het kan ook tot een verschuiving van handelsstromen leiden of kansen bieden aan onze bedrijven om meer te produceren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud