Balorige taxi's leggen Brussels verkeer in de knoop

Foto Belga ©BELGA

De betoging van Brusselse taxichauffeurs tegen de nieuwe digitale taximeter is uit de hand gelopen. De zowat 200 taxi's weken af van het afgesproken parcours, en hebben de Brusselse kleine ring lam gelegd.

De opkomst was kleiner dan de organisatoren hadden gehoopt. Zij rekenden op 500 taxichauffeurs. Maar zelfs met 215 taxi's zorgen de betogers voor heel wat hinder in Brussel.

Het oorspronkelijke plan was dat de taxichauffeurs zouden bijeen komen aan het Brusselse Noordstation. Van daaruit zouden ze richting Brussels parlement rijden, om daar symbolisch halt te houden. Maar de chauffeurs trokken meteen naar de kleine ring, waardoor de Kruidtuintunnel, de Rogiertunnel en de Leopold II-tunnel afgesloten werden voor het verkeer. De politie verwachtte dat dit ook de avondspits grondig zou verstoren.

Tussen 18.30 en 19 uur weren nog zowat 170 taxi's weggestuurd die waren bijeengekomen voor het kabinet van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS), die hen niet had ontvangen. Enkele tientallen kwamen vervolgens opnieuw samen bij het Zuidstation.

‘Wij willen dat de installatie van de taximeters volledig wordt gesubsidieerd en niet tot maximaal 1.000 euro’, zegt Constantin Tsatsakis, voorzitter van de Associatie des Taxis Bruxellois (ATB). ‘Wij willen eveneens dat de maatregelen worden verlengd tot na 2014. Bovendien moet de vermindering van 375 euro op de jaarlijkse agglomeratiebelasting van 575 euro structureel worden.’

ACV-Transcom, ABVV en de nationale vereniging van taxibedrijven distantieerden zich van de actie middels een persbericht. Zij steunen de beslissing van de Brusselse regering om de sector te moderniseren en dan vooral de installatie van de digitale taximeters in alle taxi's van de hoofdstad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud