Belastingvrijstelling havens blijft illegale staatssteun

De Antwerpse haven ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Belgische belastingvrijstelling voor havens is een vorm van illegale staatssteun. Daarmee bevestigt het Europees Hof vandaag een eerder oordeel van de Europese Commissie uit 2017. Volgens ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) zijn de havens al anderhalf jaar onderworpen aan vennootschapsbelasting.

De Europese Commissie verplichtte België in juli 2017 al om de fiscale vrijstellingen voor de havens van Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Namen, Oostende en die langs de kanalen in Henegouwen en Vlaanderen stop te zetten. Volgens de Commissie ging het om illegale staatssteun, omdat de havens zo een concurrentieel voordeel hadden, en er ook geen doelstelling van algemeen belang - zoals stimuleren van mobiliteit of multimodaal transport - mee werd gerealiseerd.

De havens van Antwerpen, Brussel, La Louvière, Namen, Charleroi en Luik gingen tegen die beslissing in beroep bij het Europees Hof van Justitie. Maar het Hof wijst die beroepsprocedure nu af in een arrest. Het Gerecht bevestigt daarmee het besluit van de Europese Commissie, al kunnen de havens wel nog hoger beroep instellen bij het Europees Hof. 

De Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestagher oordeelde in juli 2017 dat de havens in ons land van een oneerlijk belastingvoordeel genieten dat in strijd is met de Europese staatssteunregels. De havens oefenen minstens gedeeltelijk een economische activiteit uit, en moeten daarvoor dus als ondernemingen worden belast, met een vennootschapsbelasting van 33 procent. Bovendien dient de steun ook geen doelstelling van algemeen belang, zoals stimuleren van multimodaal transport. Hetzelfde gold trouwens voor de Franse havens. Frankrijk en België kregen tot het einde van het jaar om het systeem af te schaffen.

Geen bijsturing nodig

De federale regering ging daar toen ook op in: volgens het kabinet van ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) zijn de havens al anderhalf jaar onderworpen aan vennootschapsbelasting. Er moet dus geen bijkomende bijsturing gebeuren. De Europese Commissie kan het belastingvoordeel ook niet terugvorderen: de vrijstellingen bestonden immers al voor de oprichting van de EU. 

Eerder moest Nederland al de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor zijn zeehavens afschaffen. Een aantal Nederlandse havenbedrijven stapte toen naar het Europees Hof omdat ze vonden dat ook de Belgische, Franse en Duitse havens konden profiteren van illegale staatssteun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud