Beste kwartaal ooit voor Antwerpse haven

Een zicht vanuit de lucht op een deel van de Antwerpse haven. ©Havenbedrijf Antwerpen

De totale goederenoverslag steeg in de eerste jaarhelft met 0,7 procent tot 119,6 miljoen ton.

De haven van Antwerpen heeft er sterke maanden op zitten, meldt het havenbestuur woensdag. Na de twee recordmaanden april en mei sloot de haven het tweede kwartaal af met een sterke maand juni. Dat geeft als resultaat een recordoverslag op kwartaalbasis, niet alleen voor een tweede kwartaal maar tout court.

De containeroverslag blijft groeien en dat is goed nieuws voor onze toppositie in de wereldwijde logistieke keten.
Jacques Vandermeire
CEO Antwerpse haven

Vooral de toenemende groei van het aantal containers en droge bulk compenseerde de daling van andere, marktgevoeliger goederenstromen als vloeibaar massagoed en stukgoed, zegt de haven. Dat ondanks een Europese groeivertraging en onzekerheden in de markt. Meer 'transshipment', het verschepen van goederen en containers naar een tussenbestemming, drijft de Antwerpse containerbusiness voort aan.

Verre Oosten

De containertrafiek presteerde sterk in het tweede kwartaal met volgens de haven in april een nieuw overslagrecord dat in mei meteen scherper werd gesteld. De groei bedroeg 4,9 procent. Er was meer lading van en naar alle vaargebieden, met uitzondering van Zuid-Amerika. De overslag met het Verre Oosten noteerde zelfs een tweecijferige groei van 11,7 procent.

'De containeroverslag blijft groeien en dat is goed nieuws voor onze toppositie in de wereldwijde logistieke keten', zegt CEO Jacques Vandermeiren. 'We blijven werk maken van meer containertransport via het spoor en de binnenvaart.' Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) zegt dat de cijfers nogmaals de nood aan bijkomende containercapaciteit onderstrepen.

Droge bulk

Ook droge bulk piekte in het tweede kwartaal. De daling van 8,8 procent aan het einde van het eerste kwartaal werd omgebogen in een stijging met 8,7 procent. Nochtans werden er minder meststoffen, ertsen, zand en grind overgeslagen. Daar staat een forse stijging voor kolen tegenover. Ook schroot groeide. Droge bulk wordt traditioneel gekenmerkt door een hoge volatiliteit.

+0,7%
Groei
Het sterke tweede kwartaal leidde mee tot een nieuw record voor de eerste jaarhelft, met een groei van 0,7 procent tot 119,6 miljoen ton.

Vloeibare bulk daalde in het tweede kwartaal minder sterk dan in het eerste. Ruwe aardolie en chemische producten namen toe, maar aardoliederivaten bleven het slecht doen. Als zijn er volgens het havenbedrijf hoopvolle signalen. Het tankopslagbedrijf Standic kondigde onlangs een investering van 200 miljoen euro aan voor een nieuwe state-of-the-art opslagterminal voor chemische producten.

Breakbulk en conventioneel stukgoed namen licht af en de roro-overslag, vervoer van rollend materieel, bleef stabiel.

Eerste jaarhelft

Het sterke tweede kwartaal leidde mee tot een nieuw record voor de eerste jaarhelft, met een groei van 0,7 procent tot 119,6 miljoen ton. De stijgers waren opnieuw containers, droge bulk en roro.

De eerste zes maanden vaarden 7.200 zeeschepen Antwerpen binnen. Dat is een minieme daling tegenover de 7.210 van de vergelijkbare periode in 2018. De brutotonnenmaat van de schepen die voor anker gingen, steeg met 0,6 procent tot 209 miljoen brutoton.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud