Bonden en directie Bpost akkoord over cao-voorstel

©BELGA

Directie en bonden bij Bpost hebben een voorstel tot cao voor de komende twee jaar onderhandeld.

Dat hebben bonden en de directie van het postbedrijf  zonet bekendgemaakt.

Er ligt na lang onderhandelen een 'nieuw voorstel' op tafel bij Bpost. Dat hebben vakbonden en directie van het postbedrijf vrijdag bekendgemaakt. De vakbonden gaan dit nu presenteren aan hun achterban.

Het voorstel omvat een CAO voor de periode 2019-2020 en een deel over werklast en herstel van vertrouwen, aldus de bonden. Het bedrijf bevestigt. 'De directie van bpost heeft concrete voorstellen gedaan om een positief antwoord te geven op de vragen van de medewerkers rond goede verdeling van de werklast, verhoging van de koopkracht en de aantrekkelijkheid van de jobs op het terrein'.

Geen details

Details willen de bonden niet kwijt. 'We hebben afgesproken met de directie om geen concrete informatie te geven over het akkoord', zegt Jean-Pierre Nyns van het ACOD. 'Maar er is een akkoord over de cao, de verbetering van de werkomstandigheden in het bedrijf en over manieren om de werkdruk te verminderen. Het wordt honderd procent gedragen door alle bonden. We gaan het voorstel eerst voorleggen aan onze achterban. Dat kan enkele weken in beslag nemen. Daarna gaan we opnieuw samenzitten met de andere bonden en met de directie. Ik ben vooral blij dat we na tien dagen lang en hard werken tot een voorstel zijn gekomen waarbij vanwege de directie de wil aanwezig was om van Bpost opnieuw een aangenaam bedrijf te maken om er te werken'.

'Ook wij gaan het nieuwe cao-voorstel voorleggen aan onze leden', zegt Annick Boon van ACV, 'dat zal inderdaad even duren. Het is nu aan hen'.

Black Friday

Ook de directie wil geen commentaar kwijt over de inhoud van het akkoord. 'We kijken uit naar het vervolg van de sociale dialoog', zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck van Bpost.We gaan ons nu volledig concentreren op de eindejaarsperiode'.

De achterstand die Bpost had opgelopen in de pakjes- en brievenbezorging door de acties van de postbodes en in de sorteercentra, is volgens Van Speybroeck quasi volledig weggewerkt. 'We moesten klaar zijn voor Black Friday en we zijn ook klaar voor Black Friday'.  

De bonden bereikten eerder als een voorlopig akkoord met de directie om de werklast en het tekort aan personeel op te vangen maar dat werd niet algemeen aanvaard door de achterban. Daarin had de directie onder meer voorgesteld om 1.000 extra mensen in dienst te nemen, 900  tijdelijken en 100 vaste. Vorige week braken bij Bpost op verschillende plaatsen echter spontane acties uit. Daarop gingen de bonden opnieuw onderhandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n