Bpost-CEO hoopt op sterk vierde kwartaal

Koen Van Gerven, de topman van Bpost. ©Jonas Lampens

Koen Van Gerven mikt op een goed vierde kwartaal om de jaarprognose van Bpost te halen. Maar eerst moet het conflict met de bonden worden opgelost, 'want dat is slecht voor het bedrijf, de klanten en het personeel'.

Bpost boekte in het derde kwartaal minder winst dan verwacht, maar topman Van Gerven behoudt zijn jaarprognoses. ‘Daar moet het vierde kwartaal voor zorgen’, aldus de Bpost-topman tijdens de conferencecall.

Voorlopig kunnen we het weglopen van oude klanten bij Radial onvoldoende compenseren met nieuwe klanten.
Koen Van Gerven
CEO Bpost

‘Het vierde kwartaal is het belangrijkste kwartaal voor ons bedrijf’, zegt Van Gerven, ‘en er zijn verschillende elementen die zullen bedragen tot de brutobedrijfswinst. We gaan profiteren van de eindejaarsperiode, prijsverhogingen, kostenbesparingen en de lokale verkiezingen in oktober. We gaan ook gebouwen verkopen, waaronder het oude postsorteercentrum Brussel X. We zijn daarover in gesprek met een geïnteresseerde en we zullen communiceren als de verkoop rond is.’

Analisten gaan ervan uit dat de verkoop van Brussel X en ander vastgoed in 2018 en 2019 een slordige 100 miljoen euro in het laatje kan brengen, maar alles hangt af van de timing van de verkoop. 

Piekperiode

Van Gerven zegt dat hij veel beter voorbereid is dan vorig jaar om de piekperiode van eindejaar op te vangen.

SOCIAAL CONFLICT

Van Gerven zei op de conference call dat hij zo vlug mogelijk een oplossing hoopt te bereiken voor het sociale conflict met de bonden. ‘We hebben maandag gesprekken gehad over wat zij ‘moeilijke werkomstandigheden’ noemen en dat overleg was positief. We hebben hen gezegd dat we al inspanningen hebben gedaan om mensen aan te trekken en dat we er nog meer gaan doen.

'Tegelijk hebben we ook duidelijk gemaakt dat we ons model moeten aanpassen', vervolgt de CEO. 'Maar ik ben er zeker van dat we op korte termijn, maar ook op lange termijn, tot een oplossing komen. Deze actie is niet goed voor het personeel, voor Bpost en voor onze klanten’.

Van Gerven noemt de impact van de acties, die normaal een week duren, op de resultaten van dit jaar ‘beperkt’.

Om de stijgende personeelkosten in ons land onder controle te houden heeft Van Gerven een paar aandachtspunten op papier gezet. Bij de verbetering van de werking van het postsorteercentrum is er 'vooruitgang' geboekt. Een ander verhaal bij het hoge absenteisme: 'Daar hebben we nog enkele noten te kraken’.

 

‘We leerden veel uit het vierde kwartaal vorig jaar en we hebben ons dan ook heel goed voorbereid. We hebben in België al contracten met subcontractors en zijn van plan interims in te schakelen om de pieken te verwerken.'

In de VS, waar Bpost vorig jaar het e-commerce bedrijf Radial overnam, wordt Van Gerven ook geconfronteerd met een krapte op de arbeidsmarkt, maar daar zijn de pieken niet in alle regio’s dezelfde, aldus de Bpost-topman.

Radial

100 miljoen euro
Brussel X
Bpost voert gesprekken over de verkoop van het oude sorteercentrum Brussel X. De verkoop van vastgoed kan dit en volgend jaar 100 miljoen euro in het laatje brengen.

Radial blijft een zorgenkind. Van Gerven: ‘Commercieel gaat het de goede richting uit. Ik hoor van klanten dat ze de nieuwe dynamiek die we dit jaar in het bedrijf brachten, beginnen te voelen. Maar voorlopig kunnen we het weglopen van oude klanten niet compenseren met nieuwe.'

Sommige klanten die slechts wilden blijven tot maart werden door Bpost gevraagd om vroeger weg te gaan. 'Omdat we onze capaciteit beschikbaar willen houden voor goede klanten', aldus Van Gerven. 'Maar ik blijf ervan overtuigd dat Radial tegen 2020 een bijdrage tot de brutobedrijfswinst zal leveren van 80 à 100 miljoen euro.’

Slechte cijfers

Bpost boekte in het derde kwartaal een brutobedrijfswinst van 78,9 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan de 110 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar. Analisten hielden rekening met 112 miljoen euro.

Van Gerven vermeldde plots ook dat Bpost vorig jaar in het derde kwartaal een eenmalige meerwaarde had geboekt van 22 miljoen euro. Concrete uitleg werd daarover op de conferencecall niet gegeven.

Van Gerven behoudt zijn prognoses voor 2018 en mikt op een brutobedrijfswinst aan de onderzijde van de vork van 560 à 600 miljoen euro. Ook het dividend blijft ongewijzigd. Volgens analisten wordt het heel moeilijk voor Van Gerven om dat te halen. Dat zou betekenen dat hij in de tweede jaarhelft 17,7 miljoen euro meer brutobedrijfswinst moeten halen dan vorig jaar. Dat is een stijging van 7 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud