Bpost levert volgend jaar ook pakjes op zondag

De vakbonden aanvaarden de flexibilisering van het statuut van de postmedewerkers. ©BELGA

Bpost begint op 7 februari een grootschalig proefproject van pakjesleveringen op zondag.

'We leverden al pakjes op ­zaterdag. Die dienst gaan we nu, op vraag van enkele klanten, naar zondag uitbreiden', zegt Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo. 'Het proefproject loopt een jaar. We zullen onderweg evalueren of we er daarna mee voortgaan.'

Om voldoende kandidaten te lokken betaalt Bpost de zondagswerkers 150 procent van het loon. Ook de vaste postbodes kunnen tot half december vrijwillig intekenen op het project, dat de naam Paksun kreeg. De Standaard bracht het verhaal.

Tegen eind 2021 wil het postbedrijf, dat voor 51 procent in handen is van de overheid, iedere zondag nationaal meer dan 300 medewerkers aan de slag hebben, blijkt uit een interne presentatie van het bedrijf. De vakbonden waren jarenlang principieel gekant tegen zondagswerk. Nu aanvaarden ze de verdere flexibilisering van het statuut van de postmedewerkers.

'Dit is een historische stap', zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische overheidsvakbond ACOD. De tijden zijn veranderd, zeggen de vakbonden. 'Of we het nu graag hebben of niet: zoals mensen ook op zondag willen winkelen, willen ze ook op zondag hun pakjes ­krijgen', zegt Nyns. Bpost heeft al twee jaar een heel beperkte leveringsdienst op zondag, maar besteedde die altijd uit in onderaanneming.

Niet halsoverkop invoeren

Het postbedrijf ligt onder vuur omdat het heel veel pakjes moet verwerken, waardoor vertraging mogelijk is. Maar de extra leveringsdag halsoverkop invoeren, is onwerkbaar, valt te horen in het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud