Bpost schrapt postrondes pas vanaf 2020

©Photo News

Bpost gaat vanaf 2020 het aantal bedelingsrondes van de brievenpost inkrimpen, zegt CEO Koen Van Gerven in Le Soir. Eerder was sprake van 2019.

Bpost zet door met het plan om zijn postbodes niet meer dagelijks langs elke Belgische brievenbus te laten passeren. CEO Koen Van Gerven maakte die plannen afgelopen mei bekend in een interview met De Tijd.

Aanvankelijk was er sprake van om dat systeem volgend jaar in te voeren, maar in Le Soir schuift Van Gerven nu 2020-2021 naar voren als uitrolperiode in heel België. ‘We moeten de dingen in de juiste volgorde doen en zonder overhaasting, want het gaat om een gevoelig onderwerp’, klinkt het. ‘We gaan eerste pilootprojecten uitvoeren en met de sociale partners over de hervorming praten.’

Nieuw model

Van Gerven zegt in het interview dat bpost aan een ‘nieuw model’ toe is. Het huidige model, dat draait rond het sorteren en verdelen van post, wordt onhoudbaar bij de huidige dalingspercentages van zes procent en meer, aldus de topman, zeker nadat de regulator BIPT geen toestemming gaf om de prijs van de brievenpost te verhogen.

Ook het leveren van pakjes, een groeiende activiteit van bpost, levert volgens Van Gerven onvoldoende omzet en winst op om het verlies in de brievenpost te compenseren. Hij wil bpost daarom verder uitbouwen tot een logistieke dienstverlener voor de e-commerce-sector.

Vanuit die filosofie nam bpost vorig jaar in de VS het logistieke bedrijf Radial over voor 820 miljoen dollar. De resultaten van Radial vallen echter tegen. ‘Operationeel doet Radial het goed, maar commercieel zijn er verbeterpunten’, zegt Van Gerven. ‘We hebben de problemen geïdentificeerd en voeren een stappenplan uit om ze op te lossen. Tegen 2022 moet Radial een ebitda (bruto bedrijfswinst) halen van 100 à 120 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect