Bpost stijgt fors na sterke resultaten

©Photo News

Het postbedrijf koerst tot 9 procent hoger, nu het management na het kwartaalrapport de prognose voor een jaarwinst van minstens 300 miljoen euro over 2019 handhaaft.

De Belgische brieven- en pakjesgroep Bpost   heeft in het tweede kwartaal veel beter dan verwachte cijfers neergezet. De genormaliseerde bedrijfsopbrengsten stegen met 0,8 procent tot 935,7 miljoen euro en de brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 13,4 procent tot 161,7 miljoen euro.

De bedrijfswinst (ebit) zakte met 0,7 procent tot 107,5 miljoen euro. Die cijfers liggen veel hoger dan wat analisten hadden verwacht: de mediaan lag op 84,9 miljoen euro. Beleggers zijn tevreden, want het aandeel stijgt fors.

'Te groot optimisme'

Toch waarschuwt Jefferies-analist David Kerstens voor te groot optimisme. 'De bedrijfswinst komt hoger uit dan de consensus, maar als we de cijfers uitzuiveren voor eenmalige meerwaarden en de fasering van kosten van het ene naar het andere kwartaal, ramen we de onderliggende winstdaling op 20 procent'.

Kerstens handhaaft zijn advies op 'houden'. Hij verwijst ook naar de verslechterde vooruitzichten voor het dividend. Dat wordt uitgekeerd op basis van de Belgische boekhoudnormen (BGAAP) en niet de internationale IFRS-normen. En in tegenstelling tot de IFRS-winst telt de meerwaarde van 19,9 miljoen op de verkoop van het Brussels hoofdkantoor (Muntgebouw) niét mee onder BGAAP.

Daarom stevent de 'Belgische' nettowinst volgens de analist af op een daling met ongeveer een derde. Wat zich, bij een uitkering van 85 procent van de BGAAP-winst, zou vertalen in 0,74 euro brutodividend. De consensus ligt nu op 0,83 euro bruto, sowieso een knip van bijna 40 procent tegenover de 1,31 euro bruto over de voorbije boekjaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud