Bpost verliest enige concurrent in brievenmarkt

TBC-Post ging eind vorig jaar failliet. ©DRIES LUYTEN

De kleine speler TBC-Post is zijn postlicentie kwijt na een faillissement. Daardoor wordt Bpost opnieuw monopolist op de Belgische brievenmarkt.

De historische Belgische operator Bpost heeft zijn quasimonopolie op de brievenmarkt teruggewonnen. Zijn enige nationale concurrent TBC-Post is in december failliet verklaard. Daarop is de licentie van het bedrijf vervallen, blijkt uit een mededeling die de Belgische postwaakhond BIPT eind januari publiceerde.

Nadat TBC-Post decennialang post van bedrijven bezorgd had, verwierf de firma in 2013 een universele brievenpostvergunning. Daarmee mocht het bedrijf nationale en inkomende internationale brieven lichten, sorteren, vervoeren en bestellen. TBC-Post was de eerste speler naast Bpost die dat recht verkreeg.

Gemeentepost

Ondanks de dalende brievenmarkt startte eigenaar en CEO Thierry Brugma met grote ambities. TBC-Post (Thierry Brugma Courrier) beschikte over 300 blauwe brievenbussen maar mikte vooral op de 'gemeentepost' die lokale overheden naar hun inwoners sturen. Door de geliberaliseerde postmarkt moeten Belgische gemeenten, OCMW's en politiezones een openbare aanbesteding uitschrijven voor hun postbedeling.

Toen bleek dat amper gemeenten een aanbesteding opzetten of wisselden van operator, probeerde Brugma hen via rechtszaken daartoe te verplichten. Maar die gerechtelijke weg duurde erg lang. Daarbovenop verloor het bedrijf enkele grote klanten, waaronder de bank ING. Bovendien braken regelmatig stakingen uit over laat uitbetaalde lonen en hoge werkdruk.

Minder dan 100 mensen

Nadat het bedrijf in mei vorig jaar een gerechtelijk akkoord aanvroeg, viel het doek in december definitief. Bij het faillissement stelde TBC-Post minder dan 100 mensen tewerk, al zocht Brugma enkele jaren geleden nog 900 nieuwe werknemers. 

Financieel bevond het bedrijf zich al langer in troebel water. Mosaic, de vennootschap boven TBC-Post, kampte volgens de laatst beschikbare jaarrekening (tot half 2018) met een negatief vermogen. Het bedrijf boekte toen een nettoverlies van 1 miljoen.

We zitten weer met een monopolie van Bpost.
Thierry Brugma
CEO TBC-Post

Twee andere Belgische bedrijven bezitten nog een licentie om brieven te bezorgen, maar kunnen hun activiteiten niet in heel België ontplooien. Het Waalse SPAN Diffusion mag alleen reclamezendingen bezorgen in het Brussels gewest. Het actieterrein van Glejor is beperkt tot de Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem. 'We zitten weer met een monopolie van Bpost', besluit Thierry Brugma. 

Brugma laat de moed niet zakken. Hij wil naar eigen zeggen opnieuw een licentie aanvragen om brieven te bedelen, al heeft het BIPT nog geen officiële vraag gehad. 'We blijven erin geloven', zegt Brugma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud