Bpost waarschuwt voor fors lagere winst

©Kristof Vadino

Het postbedrijf Bpost zag zijn winst in 2019 fors dalen. Die neergang zet zich dit jaar door.

Een moeilijk jaar: zo omschrijft voorzitter François Cornelis 2019 voor Bpost . Het Belgische postbedrijf zag zijn omzet 0,3 procent dalen tot 3,837 miljard euro. Maar de winstcijfers van het postbedrijf gingen veel forser achteruit. De aangepaste bedrijfswinst (ebit) landde op 311 miljoen euro, meer dan een kwart lager dan in 2018. De aangepaste nettowinst daalde zelfs 40 procent naar 173 miljoen euro.

Vooral de Belgische tak zag haar winstgevendheid fors dalen. De omzetstijging van de pakjesafdeling werd gedeeltelijk tenietgedaan doordat de Belgen steeds minder brieven sturen. Hoewel de daling van het briefverkeer in het vierde kwartaal met 5,5 procent erg goed meeviel, bedroeg de totale volumedaling van de brievenpost in 2019 toch 7,9 procent. Voor 2020 rekent de nieuwe CEO Jean-Paul Van Avermaet op een daling van 9 à 11 procent.

Bpost keert een dividend uit dat de helft lager is dan dat van de voorbije jaren.

Ook op winstgebied is Van Avermaet pessimistisch. Het bedrijf verwacht dit jaar een bedrijfswinst van 240 à 270 miljoen euro. Dat is een pak minder dan de 294 miljoen waarop de analisten rekenden. Daarbij houdt Bpost nog geen rekening met de mogelijke negatieve impact van het coronavirus, waarvan het bedrijf nog geen inschatting kan geven.

Dividend

Bpost snijdt dan ook aardig in zijn dividend. Het Belgische postbedrijf geeft zijn aandeelhouders 0,73 euro dividend per aandeel. Dat is bijna de helft minder dan de voorbije jaren. Eind 2019 had Bpost zijn interim-dividend al fors gereduceerd. 

Bij Radial, het Amerikaanse e-commercebedrijf dat Bpost in 2017 voor omgerekend 700 miljoen euro overnam, ziet Bpost een 'positieve commerciële ontwikkeling'. Maar die werd deels tenietgedaan door het klantenverloop in 2018 en door tariefherzieningen. Daardoor leverden Radial Bpost vorig jaar maar een aangepaste ebitda van amper 29 miljoen dollar op. Radial is nog mijlenver verwijderd van de 100 tot 120 miljoen dollar ebitda waarop het Belgische moederbedrijf tegen 2022 rekent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud