Bpost werft duizend tijdelijke werknemers aan

©Photo News

In het voorakkoord met de vakbonden belooft de directie van Bpost tijdelijk 1.000 voltijdse medewerkers extra aan te werven, boven op de openstaande vacatures. Dat is vernomen bij de bonden ACOD en VSOA.

De bonden gaven voor het eerst de inhoud van het voorakkoord met de directie vrij. Bpost  heeft volgens hen beloofd onmiddellijk 100 voltijdse personeelsleden aan te werven om het werk in 400 zware diensten 'op een aanvaardbaar niveau te brengen'. Boven op die 100 zouden tijdelijk nog 900 personeelsleden extra worden aangeworven voor de drukke eindejaarsperiode.

Waar die 1.000 extra mensen vandaan moeten komen, is minder duidelijk. Bpost krijgt nu al veel vacatures niet ingevuld. Volgens vakbondsman Marc De Mulder van de liberale bond VSOA Post zal Bpost meer controle nemen over het rekruteringsproces. Het bedrijf schakelt uitzendkantoren in. Ook zou de directie zwaarder investeren in opleidingen.

Bij Bpost werken bijna 27.000 voltijdse en tijdelijke krachten.

Georoute

Ook over het omstreden Georoute-systeem zijn afspraken gemaakt. Dat systeem stippelt de rondes van de postbodes uit. 'We waren al aan versie 20 toe', zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische bond ACOD. Nu zou Bpost toegezegd hebben alle lopende reorganisaties - 'besparingsoefeningen' volgens de bonden - in het systeem op te schorten. Vakbonden en management zullen een nieuw organisatiemodel afspreken.

Voorts zou Bpost bereid zijn tijdelijke contracten in het retailnetwerk om te zetten in contracten van onbepaalde duur, uitbestedingsdossiers te heronderhandelen en snel afspraken te maken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. 'De directie accepteert het signaal van het personeel en toont respect. De boodschap is goed begrepen. Dat is al een goed uitgangspunt', stelt Nyns.

Militanten

Toch belooft het een moeilijke klus te worden om het personeel te overtuigen van de deal. Hoewel de staking afgeblazen is, weigeren in Wallonië her en der militanten het werk te hernemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud