Bpost zet CEO Van Avermaet aan de deur

Ex-Bpost-CEO op een hoorzitting in het parlement in oktober ©BELGA

De raad van bestuur van Bpost schuift CEO Jean-Paul Van Avermaet opzij. De federale regering had zondag zijn onmiddellijk ontslag geëist.

Jean-Paul Van Avermaet is niet langer CEO van Bpost . De federale regering heeft zondag in een brief aan de raad van bestuur het onmiddellijke ontslag van de Bpost-CEO geëist, waarna de raad in actie schoot. Dat vernam De Tijd uit goede bron, Bpost zelf bevestigde het nieuws even na middernacht in een kort persbericht.

Van Avermaet, die amper een jaar CEO van Bpost is, zit in de problemen sinds vorige zomer bekend raakte dat hij als vroegere topman van het beveiligingsbedrijf G4S in België mogelijk betrokken was bij illegale prijsafspraken. Zowel de Belgische als de Amerikaanse concurrentiewaakhonden voeren momenteel een onderzoek naar een mogelijk kartel in de Belgische beveiligingssector.

De raad van bestuur behield het vertrouwen in Van Avermaet (53) zolang de topmanager niet officieel in verdenking werd gesteld. Ook federale minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) herhaalde vorige week dat ze weigerde te interveniëren.

Beurscrash

Maar de voorbije dagen werd de druk op de vleugellamme Van Avermaet stilaan onhoudbaar. Het beursgenoteerde Bpost publiceerde dinsdag magere jaarresultaten, waarop de beurskoers woensdag bijna een vijfde kelderde.

Uit het jaarverslag bleek dat de raad van bestuur verdeeld was over zijn positie. En hoewel Van Avermaet elke betrokkenheid bij het kartel blijft ontkennen, wordt er bij Bpost wel degelijk rekening mee gehouden dat de kartelonderzoeken hem zullen viseren.

De federale regering, die 51 procent van Bpost bezit, besloot daarom toch in te grijpen en het onvermijdelijke ontslag van de topman te eisen.

Naar verluidt is de Wetstraat erg geïrriteerd dat de raad van bestuur van Bpost de zaak te lang op zijn beloop liet. Door het ontslag vermijdt Van Avermaet dinsdag een pijnlijke, al langer geplande hoorzitting in de Kamercommissie Overheidsbedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud