Brusselse metro herbruikt tegen 2012 eigen energie

©BELGA

De MIVB, de uitbater van het Brusselse openbare vervoer, zal de energie van de metro's tegen 2012 opvangen, zodat die kan worden herbruikt. De techniek vangt de energie van de metrotoestellen op wanneer die remmen en produceert hiermee opnieuw elektriciteit.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB plant tegen 2012 een energierecuperatiesysteem te installeren op de metrolijnen 2 en 6. Dat schrijft de krant La Capitale. De maatregel kadert in het Europese project 'Ticket to Kyoto', dat gericht is op het terugdringen van de CO2-emissies bij de openbaarvervoermaatschappijen.

Met de techniek kan elektriciteit gegenereerd worden bij het remmen van de metrostellen. In een eerste fase wordt het systeem ingevoerd op de lijnen 2 en 6, maar daarna zal het volgens de krant ook uitgebreid worden naar de lijnen 1 en 5.

De Europese Unie en de MIVB zullen elk 50 procent van de financiering van het nieuwe systeem op zich nemen. De investering moet zichzelf terugverdienen in vijf tot tien jaar. Meer details over de investering, zijn niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud