Buffett verdient miljarden aan groeiende economie

De iconische investeerder Warren Buffett. ©REUTERS

Berkshire Hathaway, de holding van de iconische investeerder, zag de operationele winst met 67 procent toenemen in het tweede kwartaal.

Buffett kon de aandeelhouders zaterdag ijzersterke resultaten voorleggen. De verzekeringstak ging vooruit, maar ook heel wat van de 90 bedrijven in portefeuille profiteerden van de economische groei. Daarnaast duwen nieuwe boekhoudregels de cijfers hoger.

Een groeiende economie staat vaak synoniem voor meer transport, en daar profiteerde Buffett op verschillende manieren van. De winst van de Geico autoverzekeringstak vervijfvoudigde, de autodealers van de groep financierden meer aankopen en de spoorwegmaatschappij BNSF profiteerde van een hogere vraag naar transport van consumentengoederen, graan, petroleum en staal.

De operationele winst steeg met 67 procent tot 6,9 miljard dollar. Dat komt neer op een winst van 4.190 dollar per aandeel. Dat is fors meer dan de 2.505 dollar van het jaar voordien en de 3.387 dollar die analisten hadden voorspeld.

Belastingverlaging Trump

De nettowinst in het tweede kwartaal verdrievoudigde bijna van 4,3 miljard dollar vorig jaar tot 12 miljard dollar. Die groei is deels te danken aan de belastingverlaging van president Donald Trump, waardoor de effectieve belastingvoet daalde van 28,9 naar 20 procent.

De nieuwe boekhoudregels, waarbij niet gerealiseerde investeringswinsten toch al in de cijfers moeten worden opgenomen, zijn volgens Buffett geen goede zaak. Die verstoren de resultaten en kunnen investeerders misleiden, vindt de multimiljardair.

Berkshire Hathaway zit nog op een berg cash van 111 miljard dollar.

Apple

De holding van Buffett kon ook profiteren van de recente koersklim van de technologiegigant Apple, het eerste Amerikaanse bedrijf dat de symbolische grens van 1.000 miljard dollar marktkapitalisatie bereikte. Berkshire Hathaway had eind juni een belang van 47 miljard dollar in Apple.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect