'Chinezen geïnteresseerd in Saeftinghedok'

Jacques Vandermeiren, kersvers topman van de haven van Antwerpen ©BELGA

De Chinezen zijn geïnteresseerd om aan het nog te bouwen nieuwe containerdok in Antwerpen - het Saeftinghedok - een containerterminal te bouwen.

Dat zegt Antwerps haventopman Jacques Vandermeiren.

'Bij de Chinese rederij Cosco staat het Saeftinghedok hoog op de agenda', zegt haventopman Jacques Vandermeiren die net terug is van een Antwerpse havenmissie in Zuid-Korea en China. 'De rederij loopt de Antwerpse haven al jaren met haar schepen aan maar is nu geïnteresseerd om er zelf ook een containerterminal te bouwen en uit te baten. Ze kijkt daarbij naar een concessie aan het Saeftingedok.'

Cosco is een van de grootste containerrederijen ter wereld maar baat ook containerterminals uit. In Antwerpen heeft de staatsrederij al een belang in Antwerp Gateway, de containerterminal van Dubai Ports aan het Deurganckdok. In Rotterdam heeft de scheepvaartgroep een belang in de Euromax-containerterminal. Begin dit jaar kocht ze de haven van Pireaus, de grootste haven van Griekenland.

Aziaten ontdekken Antwerpen meer en meer

Volgens Vandermeiren is het duidelijk dat de Aziaten - 'we hebben op onze missie alle grote spelers gezien' - Antwerpen meer en meer ontdekken. 'Voordien waren ze vooral gericht op Rotterdam - wegens zijn makkelijke nautische toegankelijkheid - of op Hamburg - om historische redenen - maar dat is merkelijk aan het verschuiven. We zien dat onze inspanningen van de afgelopen jaren om onze haven meer bekendheid te geven in Azië, renderen.'

Nog volgens de kersverse havenbaas zijn de Aziaten onder de indruk van de logistieke mogelijkheden van de Antwerpse haven -'import en export liggen heel dicht in de haven' - de alsmaar stijgende containeroverslag en het stijgende marktaandeel in vergelijking met Rotterdam en Hamburg.

'De interesse van de Chinese rederij is er al een grote tijd, maar nu is ze veel concreter geworden en het dossier wordt behandeld op het hoogste niveau. We mogen dus zeker niet de indruk geven dat we met het Saeftinghedok iets gaan bouwen waarin niemand geïnteresseerd is.'

'Saeftinghedok beste alternatief'

Het Antwerpse Havenbedrijf hoopt dat de Vlaamse overheid volgend jaar beslist dat er ten noorden van het bestaande Deurganckdok een nieuw containerdok komt dwars door het dorp Doel (het Saeftinghedok) om de groei van het aantal containers in de toekomst op te vangen.

Omdat tegen het Saeftinghedok verschillende juridische procedures lopen, riep de overheid het 'nieuwe dok' uit tot 'een complex dossier' en is deze maand beslist dat er alternatieven zullen bekeken worden om de containercapaciteit in de haven uit te breiden.

'Maar laten we duidelijk zijn. Voor ons is het Saeftinghedok het beste alternatief', verklaarde Antwerpse havenschepen Marc Van Peel deze middag op de voorstelling van de overslagcijfers van de Antwerpse haven.

Uitstekende overslagcijfers

Die cijfers waren uitstekend. De totale overslag steeg met 3 procent tot een record van 214 miljoen ton. 55 procent daarvan zit in containers. De containeroverslag steeg met 4 procent tot iets meer dan 10 miljoen stuks. Antwerpen wint marktaandeel ten aanzien van zijn onmiddellijke concurrenten Hamburg en Rotterdam onder meer omdat er meer directe scheepvaartroutes zijn van en naar Azië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect