Coronavirus vertraagt betaling aan Exmar

Als gevolg van het Coronavirus is de betaling van een borg van 40 miljoen euro door de Chinese kredietverzekeraar Sinosure aan de Antwerpse gastankerrederij Exmar uitgesteld. Ook een ander netelig dossier loopt vertraging op.

Eind januari kwam Exmar met goed nieuws over de brug. De Chinese kredietverzekeraar Sinosure zette toen het licht op groen om een borg van ongeveer 40 miljoen dollar vrij te geven.

De Antwerpse specialist in maritiem vervoer en de transformatie van gassen betaalde een borg van een kleine 60 miljoen dollar toen het jaren geleden bij de Bank of China een lening van 200 miljoen euro aanging voor de bouw van de Caribbean FLNG. Dat drijvende platform, intussen Tango genaamd, zet op zee gas om in lng.

Maar Exmar moet nog wat langer wachten op de terugbetaling van het geld. 'De uitbraak van het Coronavirus in China veroorzaakt vertragingen in de afwikkeling van alle gestelde voorwaarden voor vrijgave van de borgstelling', stelde Exmar donderdagavond in een persbericht. 'Deze voorwaarden betreffen merendeels administratieve punten die niet kunnen opgelost worden tot de officiële heropening van de Administratie in China, die sinds het uitbreken van het virus gesloten was.'

De borg zou in schijven worden terugbetaald, zodra het Belgische bedrijf een klant vond en het platform operationeel werd. Eind vorig jaar tekende topman Nicolas Saverys na drie jaar zoeken een contract voor zijn Tango met het Argentijnse energiebedrijf YPF. Die huurt de drijvende lng-fabriek voor tien jaar voor de export van schaliegas. De Tango heeft al twee scheepsladingen lng geproduceerd.

Ook in een ander dossier loopt Exmar vertraging op. Voor de verhuur van zijn drijvende hervergassingsfabriek FSRU sloot Exmar recent een akkoord met Gunvor. Maar die grondstoffentrader doet moeilijk over de financieringsdocumentatie. Exmar had met het Chinese CSSC een sale-and-lease back overeenkomst getekend voor de FSRU, waardoor het 155 miljoen dollar in het laatje krijgt. Maar Gunvor heeft bezwaren en startte een arbitrage-procedure op.

'In de huidige stand van de arbitrageprocedure met Gunvor kan de financiering van de hervergassingseenheid niet gefinaliseerd worden', stelt Exmar in het persbericht. Ondertussen heeft Exmar verder uitstel van haar overbruggingskredieten bekomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud