Advertentie
Advertentie

De Sutter neemt gas terug in strijd tegen pakjesbedrijven

©BELGA

Federaal minister van Post Petra De Sutter (Groen) wil pakjesbedrijven niet langer verplichten om een minimumaantal vaste werknemers in dienst te nemen. Het plan tegen de mistoestanden in de sector botste op twijfels in de regering.

Federaal minister van Post Petra De Sutter (Groen) neemt gas terug in haar strijd tegen de mistoestanden in de pakjessector. In een voorontwerp van de nieuwe postwet had De Sutter eind maart voorgesteld grote pakjesbedrijven te verplichten om over drie jaar 80 procent van hun personeel vast in dienst te nemen.

Maar De Sutters plan botste op protest door de inperking van het vrij ondernemerschap. Aangezien ook de eigen meerderheid kritisch was, legt De Sutter vandaag een alternatief plan op de regeringstafel. De minister denkt aan een systeem waarbij bedrijven niet met wettelijke minima en maxima moeten werken maar wel aan een lijst met voorwaarden moeten voldoen om een certificaat te krijgen. ‘Als een bedrijf kan aantonen dat de pakketbezorgers een degelijk loon krijgen en normale uren werken, hoeven er voor mij geen wettelijke quota te zijn voor het aantal vaste contracten', zei ze dinsdag in het parlement.

Advertentie

Als een bedrijf kan aantonen dat de pakketbezorgers een degelijk loon krijgen en normale uren werken, hoeven er voor mij geen wettelijke quota te zijn.

Petra De Sutter
Federaal minister van Post

Het voorstel van de nieuwe postwet komt er nadat almaar meer wantoestanden zoals kinderarbeid in de pakjessector bekend raakten. Eind maart belandde de Belgische topman van PostNL daarvoor zelfs in de gevangenis. Bpost klaagt al langer dat de concurrenten PostNL en GLS met goedkopere onderaannemers werken, wat tot een ongelijk speelveld leidt.

Volgens Kamerlid Maria Vindevoghel (PVDA) volstaan de nieuwe voorstellen niet om die wantoestanden aan te pakken en is de minister 'gezwicht onder de patronale druk'. 'We moeten niet 50, niet 80, maar 100 procent van de pakketbezorgers beschermen', repliceerde De Sutter.

De vakbonden van Bpost voerden actie aan het kabinet van De Sutter. Ze eisten een nieuwe postwet om sociale dumping bij de pakjesbezorging te voorkomen. Volgens de bonden wil Bpost-CEO Dirk Tirez minder investeren in de Belgische sorteercentra als de nieuwe postwet er niet komt, omdat Bpost in dat geval meer kan outsourcen.

De Sutter gaat voor de tweede keer op korte tijd de mist in met een Bpost-dossier. Eerder eiste de minister een waarnemer in de raad van bestuur nadat ze niet op de hoogte bleek van het plan om krantenwinkels te verkopen aan het gokbedrijf Golden Palace. Dat voorstel werd vorige maand afgezwakt tot de introductie van een 'relationship agreement' tussen de raden van bestuur van Bpost en Proximus en de regering over het uitwisselen van informatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.