Decathlon België geeft Nederlandse droom op

©Wim Kempenaers

Het magazijn van de sportwinkelketen Decathlon in Willebroek stopt met de Nederlandse winkels te bevoorraden. Het lukt Decathlon niet om nachtwerk te organiseren. Maar het Belgische magazijn blijft wel groeien.

De ambitie was groot toen het Franse Decathlon drie jaar geleden aankondigde dat het vlak bij de A12 in Willebroek een gloednieuw magazijn ging bouwen. Dat zou niet alleen de producten aanleveren voor de Belgische (web)winkels, maar ook voor de Nederlandse. ‘Dat is helaas niet gelukt’, zegt Koen Tengrootenhuysen, vastgoeddirecteur bij Decathlon België. Vanaf 2020 levert het Willebroekse magazijn alleen nog in België.

De Nederlandse activiteiten worden vanaf dan aangestuurd vanuit een gloednieuw magazijn van 40.000 vierkante meter in Tilburg, vlak over de Nederlandse grens. Er zullen 400 tot 500 mensen werken. Nu komt alles wat Decathlon in Nederland verkoopt uit de Belgische en de Duitse magazijnen.

Willebroek verliest de Nederlandse winkels, maar volgens de directie zal daar niets van te merken zijn. ‘Er is geen invloed op onze activiteiten in Willebroek en al zeker niet op de werkgelegenheid’, zegt Tengrootenhuysen. In het Belgische magazijn werken 398 mensen. Dat zijn er 48 meer dan bij de start in 2016. Toen zei de directie dat het nieuwe magazijn 100 nieuwe jobs zou opleveren.

Dat Nederland zijn eigen distributiecentrum krijgt, schrijft Decathlon toe aan de groei daar. ‘Nederland vaart vandaag een afzonderlijke, sterke koers, waardoor er nood is aan een eigen logistiek.’

Dat is maar een deel van het verhaal. Op vergaderingen met de vakbonden eind vorig jaar had de directie een andere boodschap. Ze dreigde het e-commercemagazijn van België naar Nederland te verhuizen als de vakbonden geen akkoord wilden sluiten over nachtwerk en de bijbehorende werkschema’s en loontoeslagen.

Nachtwerk is voor veel bedrijven een cruciaal onderdeel van e-commerce. Als het personeel ’s nachts werkt, kunnen de webwinkelklanten sneller beleverd worden. Dat is niet onbelangrijk, want door webwinkels als Amazon, Bol.com en Coolblue zijn mensen het gewoon geworden dat ze een pakje 24 uur na de bestelling - of zelfs vroeger - mogen verwachten.

In december dachten zowel de vakbonden als de directie dat een akkoord over nachtwerk mogelijk was, ook al sleepten de onderhandelingen al meer dan twee jaar aan. Eind december gingen beide partijen opnieuw zonder akkoord uit elkaar en nadien waren er geen gesprekken meer.

Groei in België

©Mediafin

Dat het Nederlandse magazijn op amper 10 kilometer van de Belgische grens komt, werpt de vraag op wat zal gebeuren als de vakbonden en de directie er ook nu niet in slagen een akkoord te sluiten.

Waarnemers zijn sceptisch en vrezen dat ook de Belgische webwinkel op termijn beleverd wordt vanuit Nederland. ‘Als het Nederlandse magazijn alleen bedoeld was voor de Nederlandse markt, lag het niet in Tilburg, maar in Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven’, zegt een kenner van het dossier.

Een andere ingewijde denkt dat een volledige verhuizing naar Nederland niet aan de orde is. ‘Decathlon zocht al een tijdje naar een stek voor zijn Nederlandse magazijn, maar het ging niet specifiek op zoek naar een locatie vlak bij België.’

In ieder geval blijft Decathlon ook zonder Nederland groeien in België. Oorspronkelijk was het Willebroekse magazijn 47.000 vierkante meter. In oktober raakte bekend dat er 16.700 vierkante meter bij komt. Decathlon huurt het magazijn van het vastgoedbedrijf Montea, waarmee het een samenwerking voor tien jaar afsloot.

De sportwinkelreus heeft 33 winkels in België. ‘En we blijven groeien’, zegt Tengrootenhuysen. ‘Vorig jaar kwamen er vier nieuwe winkels bij en verkocht onze webshop meer.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud