DHL waarschuwt voor leverprobleem vaccins

In grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika kan de gebrekkige logistieke infrastructuur voor problemen zorgen. ©Photo News

Twee derde van de wereldbevolking zal allicht geen makkelijke toegang hebben tot Covid-19-vaccins die op vriestemperaturen bewaard moeten worden, blijkt uit onderzoek van de logistieke reus met consultant McKinsey.

Twee derde van de wereldbevolking zal allicht geen makkelijke toegang hebben tot Covid-19-vaccins die bewaard moeten worden op vriestemperaturen omwille van gebrekkige infrastructuur. Daarvoor waarschuwt de Duitse logistieke reus Deutsche Post DHL, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
Onderzoek dat DHL samen met de consultant McKinsey voerde, toonde aan dat onvoldoende ‘last mile’-koelfaciliteiten, in de laatste etappe van levering, en een gebrek aan opslag in ziekenhuizen in grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika ‘de grootste uitdaging’ zouden vormen om een vaccin op schaal af te leveren.

De bestaande ‘koude keten’-infrastructuur, die toelaat dat temperaturen tijdens het hele leveringsproces gecontroleerd kunnen worden, volstaat enkel om een bevroren vaccin naar 2,5 miljard mensen in zo’n 25 ontwikkelingslanden te brengen, oordeelt de paper.
‘Overheden moeten speciale maatregelen implementeren om de vaccindistributie te verzekeren’, aldus de auteurs, die onder meer verwijzen naar de snelle bouw van opslagcapaciteit. Katja Busch, de commerciële topvrouw van DHL, laat tegenover de Financial Times verstaan dat er gesprekken lopen met ‘sommige van de grotere overheden’ om zulke logistieke problemen op te lossen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud