Advertentie

Drukste Amerikaanse containerhaven gaat klok rond draaien

Voor de Californische kust liggen lange 'files' van containerschepen die wachten om gelost te worden. ©Photo News

President Joe Biden zette de havenbonden onder druk om de flessenhals in de toevoerketen - een van de factoren achter de oplopende inflatie - te temperen.

De containerhaven van Los Angeles, de drukste van de Verenigde Staten, zal voortaan de klok rond draaien. Dat kondigde de Amerikaanse president Joe Biden woensdagavond op een persconferentie aan.

Het Witte Huis wil zo - na weken onderhandelen met de havenbonden - een einde maken aan de flessenhals in de behandeling van goederen, die leidde tot tekorten en prijsstijgingen voor consumenten. Mede door die flessenhalzen liep de Amerikaanse inflatie in september op tot 5,4 procent.

Washington hoopt daardoor de sputterende goederenstroom op gang te trekken en zo de winkels gevuld te krijgen in de laatste rechte lijn naar de eindejaarsvakanties. Grote havens in Azië en Europa werken al jarenlang de klok rond, maar in de haven van Los Angeles stribbelden de bonden tot nog toe tegen.

De Amerikaanse aanvoerketen worstelt om zich aan te passen aan een grote import van goederen, aangevuurd door het heir van van thuis uit bestellende Amerikaanse consumenten en bedrijven die hun schappen opnieuw willen aanvullen.

Op dit moment zitten er volgens The Wall Street Journal nog honderdduizenden containers vast in de havens van Los Angeles en Long Beach, die al sinds vorige maand de klok rond draait. Voor de kust van Los Angeles liggen lange files van containerschepen. Op de toegangswegen staan eveneens lange files met vrachtwagens om die containers op te pikken.

Chaos in het Verenigd Koninkrijk

Dichter bij huis, in het Verenigd Koninkrijk, gaf Maersk, ’s werelds grootste containerrederij, dan weer eerder deze week al aan dat het een aantal schepen heeft afgeleid van de containerhaven van Felixstowe wegens het nijpende tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Dat tekort aan truckers leidt in het Verenigd Koninkrijk tot een flessenhals in het vervoer van goederen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud