Europa onderzoekt overname TNT Express door UPS

(foto DV)

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar de overname van de pakjesvervoerder TNT Express door zijn grote Amerikaanse sectorgenoot UPS. De Commissie wil nagaan of haar vrees voor een gereduceerde concurrentie op de markt door de overname terecht is.

In het voorjaar besliste UPS zijn Europese sectorgenoot over te nemen, en het bood daarvoor 5,16 miljard euro. Midden juni dienden de beide logistieke groepen een dossier in bij de Europese Commissie, die de transactie moet goedkeuren.

De Commissie maakt nu bekend dat ze een diepgaand onderzoek nodig acht. 'Met name op de markt van zeer snelle distributiediensten kan de concurrentie duidelijk afnemen', oordeelt Joaquin Almunia, het commissielid bevoegd voor Mededinging, volgens een communiqué. Ook de competitie voor internationale expresdiensten wordt nader bekeken.

UPS en TNT hebben op het Europese continent nog concurrentie van DHL en FedEx als logistieke groepen met zowel een netwerk voor luchttransport als voor de distributie op land. Gezien door de overeenkomst het aantal geïntegreerde spelers zou dalen van vier naar drie, zou de concurrentiesituatie er sterk door veranderen.

De Commissie gaat nu na of deze vrees waartoe een vooronderzoek leidde, inderdaad gerechtvaardigd is. Dat er een diepgaander onderzoek wordt geopend, zegt nog niets over de mogelijke uitkomst ervan. Een uitspraak wordt verwacht in het laatste kwartaal van 2012.

TNT heeft een belangrijke hub in Luik. UPS heeft gesteld dat die vestiging behouden blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud