Eurotunnel naar rechtbank tegen Britse ferryplannen

De haven van Dover ©AFP

De uitbaters van de kanaaltunnel dagen de Britse overheid voor de rechtbank omdat ze geen transparante aanbesteding uitschreef voor ferry-projecten tussen het VK en het Europese vasteland in geval van een brexit zonder akkoord.

De rechtszaak die Channel Tunnel en France-Manche - de twee eigenaars van Eurotunnel, nu Getlink - aanspannen tegen de Britse overheid, komt enkele dagen nadat de Britse regering een einde maakte aan een controversieel contract met de rederij Seaborne. Die had van de Britse overheid het fiat gekregen om een vrachtferrydienst te starten tussen het Britse Ramsgate en Oostende als alternatief voor de route Dover-Calais als die vanwege noodzakelijke grenscontroles zou worden overbelast.

De Britse regering sloot eind vorig jaar met Seaborne een contract van 13,8 miljoen pond - een slordige 15,8 miljoen euro - voor de uitvoering van de dienst. Maar het was al heel vroeg duidelijk dat Seaborne niet over de noodzakelijke schepen beschikte en ook de nodige ervaring ontbeerde en dus zijn contractuele verplichtingen niet zou kunnen nakomen.

Ook het Deense DFDS en het Franse Brittany Ferries kregen Britse overheidssteun om extra ferrydiensten in te leggen tussen het VK en het Europese vasteland.

De eigenaars van Eurotunnel zeggen nu dat de contracten werden toegezegd zonder algemene concurrentie toe te laten en dat onterecht - en dus onwettelijk - een situatie van 'extreme urgentie' werd ingeroepen om de contracten toe te wijzen. 'Het gaat om staatssteun', aldus de Eurotonnel-eigenaars.

Eurotunnel baatte ooit een ferrydienst uit tussen Dover en Calais onder de vlag van MyFerryLink maar moest die in 2015 onder druk van de Britse overheid omwille van concurrentie-perikelen stopzetten.

Eurotunnel zegt nu dat het pas in december over de drie 'brexit-ferrycontracten' hoorde toen het Britse ministerie van Transport de kandidaten bekendmaakte. Bij de Britse overheid wou men voorlopig geen commentaar kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect