Familie Saverys pompt 20 miljoen vers geld in CMB

Alexander Saverys is CEO van CMB ©Thomas De Boever

Terwijl CMB fors lijdt onder de coronacrisis, verhoogt de familie Saverys het kapitaal van haar rederij met 20 miljoen dollar.

De Antwerpse rederij CMB heeft eind juni een kapitaalverhoging van 20 miljoen dollar (17,8 miljoen euro) doorgevoerd. Saverco, de investeringsholding van de eigenaarsfamilie Saverys, nam de operatie zo goed als volledig voor zijn rekening. Dat blijkt uit een akte in het Belgisch Staatsblad.

CMB-CEO Alexander Saverys wil niet ingaan op de reden voor de kapitaalverhoging, die volgens hem deel uitmaakt van de 'interne financiële huishouding'. Ter herinnering: vader Marc Saverys haalde CMB in 2015 van de beurs.

CEO Saverys onderstreept wel dat de coronacrisis CMB sterk raakt. De groep verwacht dat de zwakkere economische activiteit en de lagere groei van het bruto binnenlands product, die een negatief effect heeft op de scheepvaartmarkten, de activiteiten 'waarschijnlijk nadelig' zullen beïnvloeden, blijkt uit het jaarverslag.

'De vrachttarieven zijn door de coronacrisis gekelderd', stelt Saverys. 'Sinds juli gaan de zaken iets beter, maar de onzekerheid blijft. De grote vraag is: waar gaat dat eindigen?'

De grote vraag is: waar gaat dat eindigen?
Alexander Saverys
CEO CMB

In april, in volle coronacrisis, verkocht de familie Saverys al een pak aandelen in de oliereder Euronav . Haar belang zakte toen onder de drempel van 5 procent. De beslissing was opmerkelijk, omdat de redersfamilie Euronav in 2004 had afgesplitst van CMB. Uit het jaarverslag van de holding Saverco blijkt bovendien dat de familie ook een 'nieuwe verkoop' overweegt om aan al haar financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Luchtvaart

CMB zag zijn resultaten na een moeilijk 2018 fors verbeteren. De holding Saverco kon haar verlies van 72 miljoen euro in 2018 omzetten in een winst van 2,8 miljoen euro in 2019. Die omslag was volgens het jaarverslag te danken aan de hogere winst van CMB, die in de Belgische vennootschap 66 miljoen euro bedroeg.

De winst was deels te danken aan de verkoop van zijn participatie in de luchtvaartmaatschappij ASL. CMB had 51 procent van dat bedrijf in handen, een fonds van Degroof Petercam 49 procent. Bij de verkoop aan het investeringsfonds Star Capital boekte CMB een meerwaarde van 93 miljoen dollar (78 miljoen euro), blijkt uit de jaarrekening.

CMB, dat een vloot uitbaat van meer dan 90 schepen, is actief in het transport van bulkgoederen, containers en chemicaliën. 70 procent van de inkomsten komt van dochter Bocimar, die vooral steenkool en ertsen vervoert. De zusterrederijen Delphis en Bochem zijn actief in het transport van containers en chemicaliën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud