Advertentie

Families achter heftruckgroep TVH gaan elk hun eigen weg

Armin Rappen (l.) en Dominiek Valcke zijn elk al CEO van de aparte divisies Mateco en TVH Parts. ©Wouter Van Vooren

De twee families achter de heftruckgroep TVH gaan uit elkaar en splitsen het familiebedrijf op. De familie Vanhalst wordt voor 100 procent eigenaar van de machinedivisie Mateco. De onderdelendivisie TVH Parts komt voor 60 procent terecht bij de familie Thermote. Voor de resterende aandelen (40%) wordt een partner gezocht.

Je zou het een kleine revolutie kunnen noemen. Jaren veroverde het snelgroeiende TVH vanuit het West-Vlaamse Waregem de wereld met de verhuur en de verkoop van vorkheftrucks en hoogwerkers en de distributie van onderdelen voor die machines, cruciaal om de logistieke machinerie van magazijnen en e-commerce te oliën. Onstuitbaar rondde de nichespeler zes jaar geleden de kaap van 1 miljard euro omzet. De nieuwe ambitie was een omzet van 2 miljard euro binnen enkele jaren. Onder andere de overname van het Britse Lavendon (zie inzet) moest daarbij tekenen voor een kwantumsprong, maar mislukte. Het Franse Loxam ging lopen met de prooi.

Maar zelfs los van die gemiste kans werd TVH te groot en te log om nog efficiënt te blijven. Dat was de reden waarom de groep, waar 7.000 mensen werken (van wie ruim 2.500 in België) en die een omzet haalt van 1,8 miljard euro, in 2018 haar operationele activiteiten opsplitste in TVH Parts, de onderdelenbusiness, en Mateco, de verhuur en verkoop van de machines.

Elke divisie had de voorbije twee jaar een aparte groeistrategie en een eigen CEO: Dominiek Valcke, een jarenlange vertrouweling van de families Thermote en Vanhalst, staat aan het hoofd van TVH Parts. De Duitser Armin Rappen leidt Mateco. 'De opsplitsing van TVH zie ik als kinderen die het huis verlaten om hun eigen toekomst te bouwen', zo omschreef Valcke het nog in een interview een jaar geleden. 'Ze wonen niet meer bij jou, maar ze behoren nog altijd tot de familie', zei Valcke. Alleen de aandeelhouders bleven dezelfde - en hun discrete zelve: Ann en Els Thermote, de dochters van medeoprichter Paul Thermote, en Pascal Vanhalst, de zoon Paul Vanhalst, de in 2002 overleden andere stichter.

Opvolging

Tot nu. De twee families, die hun belangen in de groep hadden verenigd door middel van de Luxemburgse holding Quertus, gaan elk hun weg. Pascal Vanhalst wordt de volle eigenaar van Mateco, Ann en Els Thermote krijgen 60 procent van TVH Parts in handen. Voor de overige 40 procent in TVH Parts gaat de zoektocht naar een investeerder buiten de familie van start. Daarvoor zijn de zakenbank JPMorgan en het advocatenkantoor Allen & Overy aangezocht.

Een duidelijke successieplanning en overdracht naar de derde generatie - tien kinderen van tussen 2 en 22 jaar - is volgens Valcke het enige motief voor de opsplitsing van het familiebedrijf. 'Met het oog op de derde generatie wilden de families een duidelijke verdeling. Ze wilden niet terechtkomen in een AB InBev-scenario waar het aandeelhouderschap te sterk versnipperd raakt.'

Volgens insiders zou er evenwel zware onenigheid zijn tussen beide families over de te volgen koers, iets wat Valcke ten stelligste ontkent. 'Wel hebben beide families al langer een eigen visie op en affiniteit met elke divisie. Paul Vanhalst was altijd al de man van de machines, Paul Thermote had meer interesse in onderdelen. Dat is altijd blijven voortleven.'

We gaan voor 40 procent van TVH Parts op zoek naar een overnemer die het bedrijf begrijpt. Iemand die bij voorbaat zegt dat hij er voor maximaal vijf jaar instapt, komt er niet in.
Dominiek Valcke
CEO TVH Parts

De deal wordt deels beklonken door een aandelenruil, deels door de zoektocht naar een externe partner. De waardering die op beide groepen gekleefd is, wil Valcke niet kwijt. Ook de brutobedrijfswinst (ebitda), die kan dienen voor de berekening van de totale waarde (als een multiple van de ebitda), werd nooit bekendgemaakt. Volgens waarnemers bedraagt die 300 tot 350 miljoen op een omzet van 1,8 miljard euro. Wel bekend is dat de Parts-divisie traditioneel de rendabelste is.

Specialleke

De externe partij moet zich aansluiten bij de langetermijnvisie van de familie Thermote, zegt Valcke. 'We gaan op zoek naar een partij die het bedrijf begrijpt en zich kan vinden in de waarden en cultuur. Iemand die bij voorbaat zegt dat hij er voor maximaal vijf jaar instapt, komt er niet in. We willen ook niet belanden in een agressieve situatie met zware schuldhefbomen.'

Er is een uitzondering in het hele verhaal. De nv TVH Equipment, de Belgische tak van Mateco waar het 50 jaar geleden allemaal begon, blijft in handen van beide families, via een joint venture. 'Een specialleke', noemt Valcke die. 'Hier speelt een zekere emotionele verbondenheid met de oorsprong van het bedrijf. Het toont ook aan dat er geen grote ruzie is tussen de families.'

In 50 jaar van 0 naar 1,8 miljard euro omzet

Het succesverhaal van TVH begon in 1969, toen de vrienden Paul Thermote en Paul Vanhalst een handeltje begonnen in heftrucks die het leger had afgedankt. 50 jaar later draaien de onderdelen van de TVH-groep een gezamenlijke omzet van meer dan 1,8 miljard euro, een verviervoudiging tegenover 2006. Er werken meer dan 7.000 mensen voor de verschillende groepsonderdelen, van wie 2.500 in Waregem.

Drie jaar geleden vocht TVH een verbeten strijd uit om de Britse verhuurder van hoogtewerkers Lavendon in te lijven, maar moest het de duimen leggen voor zijn Franse concurrent Loxam. Een jaar later werd de structuur van de groep herschikt, met de opsplitsing in TVH Parts en Mateco.

De familiale aandeelhouders trokken zich terug uit de operationele leiding. Na het plotse overlijden van Paul Vanhalst in 2002 was Paul Thermote de zaken blijven aansturen, samen met zijn twee dochters Ann en Els, en Pascal Vanhalst.

Die zaten tot nu toe alleen nog in de raden van bestuur van zowel Mateco als TVH Parts, naast een reeks externe bestuurders. Bij Mateco is Luc Missorten, ex-CEO van Corelio en bestuurder bij Recticel, sinds 2018 extern bestuurder. Bij TVH Parts werd dat Jan Van der Stichele, voorzitter van Lotus Bakeries en van de voedingsfederatie Fevia. Behalve de familieleden is Patrick Lecluyse, ex-CEO van Betafence en ex-CEO van Van Moer Logistics, de enige verbinding tussen beide. Hij is voorzitter van beide bestuursraden.

Vraag naar de winst of het jaarlijkse investeringsbudget van TVH Group en de CEO's Dominiek Valcke en Armin Rappen houden het bij het antwoord 'significant'. 'Onze ambitie is over enkele jaren de kaap van 2 miljard euro omzet voor de hele groep te ronden', klonk het vorig jaar in een interview met beiden.

Het tekent het bedrijf, dat zich al jaren in een waas van mysterie hult. De groep bestaat uit een wirwar van honderden vennootschappen, en publiceert geen geconsolideerde resultaten, noch in België noch in Luxemburg, waar Quertus, de overkoepelende holding van de familie, is ondergebracht.

Om toch een beeld te krijgen van de rentabiliteit bekijken we de enkelvoudige jaarrekening van de grootste vennootschap van de groep die we terugvinden bij de Nationale Bank: TVH Parts (niet te verwarren met de holding). Die draaide over het boekjaar 2018-2019 (tot eind september) een omzet van 569 miljoen euro, waar een bedrijfswinst van 98,5 miljoen euro tegenover stond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud