Fernand Huts pompt 156 miljoen in Katoen Natie en Indaver

Fernand Huts. ©Siska Vandecasteele

Het geld van de kapitaalverhoging vloeit voor het grootste deel naar het logistieke concern Katoen Natie.

De bekende ondernemer en investeerder Fernand Huts trekt het kapitaal van twee van zijn belangrijkste vennootschappen fors op, leren akten in het Belgisch Staatsblad. Bij Katoen Natie gaat het om een injectie van 126,4 miljoen euro en bij de afvalgroep Indaver komt er 30 miljoen euro bij. Hun kapitaal stijgt daardoor tot respectievelijk 161,4 en 117,3 miljoen euro.

De akten vermelden niet waarom de operatie wordt doorgevoerd. Huts zegt in een reactie dat het 'niets opzienbarends' is. 'Beide bedrijven zijn actief in een sector die zeer kapitaalintensief is. Het leven van de twee ondernemingen is er een van investeringen en nieuwe projecten. Dan moet je geld op tafel leggen. Als je een omelet bakt, moet je eieren breken. There's no way around it.' 

Huts zegt voorts dat de kapitaalverhogingen dienen om het evenwicht tussen eigen en vreemd vermogen te bewaren en de afspraken met de banken te blijven nakomen.

Chemische recyclage

In september raakte bekend dat Indaver een vergunning kreeg voor een nieuwe fabriek voor chemische recyclage in de Antwerpse haven. Huts verwijst daar ook naar. 'Bovendien komen er binnenkort nog enkele aankondigingen van Indaver. Ik kan daar nu nog niets over zeggen.' 

De financiering van de kapitaaloperaties is geen probleem voor Huts. Hij staat bekend als erg vermogend. In oktober bleek nog dat de Luxemburgse holding Katoen Natie hem over 2018 een dividend uitkeerde van ruim 350 miljoen euro. 'Het meeste van dat geld dient voor overnames of investeringen', zei Huts toen. 

De dubbele kapitaalverhoging werd woensdag ook gemeld door de website De Rijkste Belgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud