Geen nieuwe ontgoochelingen bij Bpost

Het blijven moeilijke tijden voor Koen Van Gerven, CEO van Bpost. ©Photo News

Bpost zit op schema om zijn doelstellingen, geformuleerd in juni, te halen. De analisten hadden voor het tweede kwartaal wel nog een iets betere bedrijfswinst en bedrijfskasstroom verwacht.

Het was uitkijken naar de resultaten van Bpost voor het eerste halfjaar. Analisten gingen er van uit dat de cijfers voor het tweede kwartaal wel eens zwaar zouden tegenvallen, net als vorig jaar én in het eerste kwartaal. Al bij al lijken ze nog mee te vallen.

De omzet steeg met 32,7 procent tot 928,4 miljoen euro. Dat is beter dan de consensus van de analisten (911,0 miljoen euro). De daling van het binnenlands postvolume is aanvaardbaar (-4,1 procent). Op vergelijkbare basis is er sprake van een daling met 9,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017 en een daling met 3,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. 

De genormaliseerde brutobedrijfswinst (ebitda) - dat is uitgezonderd eenmalige elementen - daalde in vergelijking met het jaar voordien met 11,9 procent naar 140,4 miljoen euro. Dat blijft onder de verwachtingen van de analisten (142,5 miljoen euro). De daling wordt toegeschreven aan hogere kosten. 

De genormaliseerde ebit (bedrijfswinst) blijft ook onder de verwachtingen door een daling met 24,6 procent tot 102,6 miljoen euro. De consensus lag op 105,0 miljoen euro. De marge daalde daarbij van 19,4 procent naar 11,1 procent. 

De nettowinst steeg onder de Belgische boekhoudnorm (BGAAP) met 6,1 miljoen euro tot 82,6 miljoen.

Koen Van Gerven, de CEO van Bpost, benadrukt dat de resultaten in de lijn liggen van de verwachtingen die in juni waren geformuleerd. Hij wijst op de sterke organische groei in de pakjesafdeling (+25,8 procent) door de opmars van e-commerce in België en Nederland. 

Hij verwacht een beter tweede halfjaar. Dat is wel seizoensgebonden. Het bedrijf is volgens de CEO op schema om over heel 2018 een genormaliseerde ebitda te leveren aan de onderzijde van de vooropgestelde vork van 560 à 600 miljoen euro. 

Prognose

Voor het hele jaar 2018 wordt uitgegaan van een daling van het postvolume met 7 procent. Die daling wordt voor 4 procent gecompenseerd door hogere prijzen.

Er wordt voor de pakjesdienst een dubbelcijferige groei verwacht. Hier wordt de groei voor 3 à 6 procent geneutraliseerd door lagere prijzen.

Radial, dat Bpost kocht voor 700 miljoen euro, blijft een zorgenkind. De ebitda van het Amerikaanse bedrijf heeft het nog steeds moeilijk. De productiviteitsverbeteringen zijn nog onvoldoende om de kosten voor de webstore en de medische kosten te compenseren. Bpost-CEO Koen Van Gerven stuurde oudgediende Pierre Winand naar de Verenigde Staten om het tij te keren. 

Er wordt een dividend van minstens 1,31 euro per aandeel vooropgesteld. Dat betekent een dividend dat minstens gelijk is aan dat van vorig jaar.

Het aandeel van Bpost sloot woensdag af op 13,39 euro.

Sinds Bpost in maart zijn cijfers voor 2017 vrijgaf, verloor het aandeel van de postgroep al meer dan de helft van zijn beurswaarde. Terwijl Bpost in de eerste jaren van zijn beurscarrière een goedehuisvaderaandeel was, is het nu het slechtst presterende aandeel van de Bel20.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect