Advertentie

Geweigerde tariefverhoging treft Bpost

De prijs van een postzegel zal in 2017 niet stijgen. ©Photo News

Bpost wil de weigering om de prijs voor een postzegel te verhogen juridisch aanvechten. De beurskoers van Bpost krijgt een dreun.

De prijs van een postzegel blijft dit jaar op 0,79 euro. Dat bevestigde het Belgische postbedrijf Bpost donderdagochtend. Het aandeel van het postbedrijf verliest in de ochtendhandel meer dan 5 procent in reactie op het nieuws.

Bpost wilde de prijs van een postzegel verhogen, maar de telecomwaakhond BIPT weigerde dat woensdagavond. Volgens het BIPT maken de tarieven die Bpost voorstelde een winstmarge mogelijk die, bovenop de dekking van de kosten, de redelijke winst van 15 procent 'ruimschoots overschrijdt'.

Het postbedrijf reageert boos op die weigering. Bpost is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de voorgestelde prijsverhoging 'juridisch en economisch gerechtvaardigd' is. De beslissing van het BIPT is volgens Bpost in strijd met de Belgische en Europese wetgeving. Het postbedrijf zal 'alle mogelijke juridische stappen nemen om ze aan te vechten', klinkt het in een reactie.

Goedkoper dan in het buitenland

Bpost wijst erop dat de prijs van een Belgische postzegel ruim onder het Europese gemiddelde zit. In de voorbije tien jaar werd de postzegelprijs ook minder verhoogd dan in andere Europese landen. Bpost heeft op 1 januari 2017 wel de tarieven voor andere postdiensten met gemiddeld 1,5 procent verhoogd.

De impact van de beslissing van het BIPT is groot. Volgens KBC Securities ziet Bpost door de geweigerde tariefverhoging 20 à 25 miljoen euro omzet per jaar door de neus geboord. Het beurshuis verlaagt daarom zijn advies van 'kopen' naar 'houden'.  

De beslissing kan betekenen dat Bpost niet langer elk jaar systematisch zijn prijzen kan verhogen. Die tariefverhogingen zijn belangrijk om de winst en dus het dividend op peil te houden, aangezien het voor het postbedrijf altijd een huzarenstukje is om de al jaren krimpende volumes van de klassieke brievenpost te blijven compenseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud