Advertentie

Giftige diesel via Antwerpen naar Afrika

Uitlaatgassen van een bus in Liberia. ©EPA

Via de haven van Antwerpen wordt op grote schaal giftige olie naar Afrika geëxporteerd. Dat is in strijd met internationale verdragen. Oppositiepartij sp.a roept op tot onmiddellijke stopzetting van de export.

Gemiddeld bevat de in Afrika verkochte diesel tweehonderd keer meer zwavel dan in Europa is toegestaan. Benzine en diesel worden aangelengd met goedkope en giftige componenten zoals zwavel en benzeen, die in Europa amper zijn toegestaan. Die vervuilde diesel wordt omschreven als 'African quality'. Dat blijkt uit het rapport 'Dirty Diesel' dat de Zwitserse ngo Public Eye uitbracht. 

De Zwitserse traders maken in Antwerpen onder meer gebruik van de tanks van Sea Tank Terminal voor hun handel in vuile diesel naar Afrika. ©BELGA

Vooral grote grondstofbedrijven als Vitol en Trafigura zijn betrokken bij die praktijken. Ze opereren in Zwitserland, maar hun opslagtanks en raffinaderijen bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Maar liefst de helft van de brandstof naar West-Afrika verloopt via die drie havens, zegt Public Eye. 

In Antwerpen opereren de Zwitserse traders via Vesta Terminals, Sea Tank Terminal, Gunvor Petroleum en ATPC

Tot nu toe werd aan het rapport in Vlaanderen weinig gevolg gegeven. De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) wou samenwerken met de Nederlandse havens om daarrond afspraken te maken, maar dat bleek moeilijker dan gedacht. 

Nu blijkt uit een juridisch rapport van het Centre for International Environmental Law dat de praktijk wel degelijk in strijd is met verschillende internationale verdragen.

'De export door België en Nederland van hoogzwavelige diesel is in strijd met het Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan', luidt het letterlijk. 

Het is duidelijk dat de export van vervuilde diesel schadelijk is voor de gezondheid en het milieu in de betrokken Afrikaanse landen.
Güler Turan
Vlaams Parlementslid (sp.a)

Oppositiepartij sp.a roept daarom op de activiteiten onmiddellijk stop te zetten. 'Het is duidelijk dat de export van vervuilde diesel schadelijk is voor de gezondheid en het milieu in de betrokken Afrikaanse landen', zegt Vlaams Parlementslid Güler Turan (sp.a). 'Vlaanderen heeft altijd de mond vol van ondernemen. We roepen de minister-president nu op om concrete stappen te zetten om er een einde aan te maken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud