Advertentie

Griekenland verkoopt haven Thessaloniki

De verkoop van de haven van Thessaloniki levert de Griekse regering 1,1 miljard euro op. ©REUTERS

De Griekse staat heeft de haven van Thessaloniki, de op één na grootste stad in Griekenland, voor 1,1 miljard euro verkocht aan een internationaal consortium van bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, China en Griekenland zelf.

De verkoop werd vandaag bekendgemaakt door het Griekse privatiseringsfonds Taiped. Het consortium krijgt 67 procent van de haven in handen. Het bestaat uit het Duitse investeringsfonds Invest Equity Partners, het Griekse Belterra Investments, het Franse CMA CGM en het Chinese staatsbedrijf China Merchants Holdings International.

De privatisering van de haven van Thessaloniki is één van de maatregelen binnen het derde steunprogramma van kredietverleners voor het noodlijdende Griekenland.

De internationale groep haalde het van concurrenten DP World Group uit Dubaï en het Filipijnse ICTSI. Het overnamebod moet wel nog worden goedgekeurd door het Griekse Rekenhof.

Onder druk van de schuldeisers besliste de Griekse regering onlangs om heel wat staatsbedrijven versneld te privatiseren. Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt, nam in maart veertien regionale Griekse luchthavens over, en in 2016 werd de haven van Piraeus (bij Athene) voor 67 procent geprivatiseerd.

De vele privatiseringen zijn een van de onderdelen van het derde steunprogramma voor Griekenland van de EU en het IMF. Het pakket moet de deur openen voor nieuwe leningen. In de zomer moet het euroland opnieuw miljarden euro's aan schuldaflossingen honoreren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud