Grote smeulbrand in Antwerpse haven onder controle

©BELGA

In Antwerpen is zondagochtend de gemeentelijke rampenfase afgekondigd naar aanleiding van een grote smeulbrand in de haven. Zondagnamiddag is die onder controle, meldt de brandweer.

In Antwerpen is zondagochtend de gemeentelijke rampenfase afgekondigd naar aanleiding van een grote smeulbrand in de haven. De brand brak zaterdagochtend uit in een loods van 6.000 m² met nikkelsulfide in het Leopolddok.

De brandweer kreeg de brand aanvankelijk maar moeilijk onder controle en sloot niet uit dat het nog dagen kon duren. 'We hebben te maken met moeilijke omstandigheden,' zei Jasmien O van Brandweer Antwerpen. 'Het is ongelooflijk warm in die loods, en je kan het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij.'

In de namiddag lieten de stad Antwerpen en de Brandweer Zone Antwerpen via Twitter weten dat de brand toch onder controle is geraakt. 'Na heel lang werk met man en macht is de rook fel verminderd en kunnen we gelukkig de perimeter verkleinen. Enkel in de nabije omgeving blijft nog een kleine perimeter actief om de hulpdiensten de nodige werkruimte te geven', aldus de brandweer.

Eerder op de dag waren er permanente metingen van de schadelijke stoffen in de lucht, liet de stad Antwerpen weten. Op basis van deze metingen is beslist tot een evacuatie van zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 km rond de plaats van het incident. 

Ook de binnenvaart en het autoverkeer in de regio werden gestremd. Het scheepvaartverkeer op de Schelde en het kanaaldok ondervonden geen hinder, net als het wegverkeer op de A12. De rook van de brand kan mogelijk voor geurhinder zorgen in Ekeren, Stabroek en Kapellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect