Havenarbeider moet niet met pensioen op 65 jaar

Een havenarbeider uit Zeebrugge die langer wilde werken maar eind 2015 verplicht met pensioen moest, vond die limiet onterecht. De rechtbank heeft hem nu gelijk gegeven. ©Bloomberg

Havenarbeiders die langer willen werken dan 65 jaar, kunnen dat. Dat besliste een handelsrechtbank in Brugge.

Om havenarbeider te worden, heb je volgens de wet-Major een speciale erkenning nodig om in het havengebied te kunnen werken. Die erkenning vervalt op 65-jarige leeftijd. Vanaf dan kan je dus niet meer in de haven aan de slag.

Een havenarbeider uit Zeebrugge die langer wilde werken maar eind 2015 verplicht met pensioen moest, vond die limiet onterecht. Hij vroeg aan de arbeidsrechtbank in Brugge zijn verplicht pensioen ongedaan te maken. Hij vond dat hij gediscrimineerd werd op basis van leeftijd.

De rechtbank heeft hem nu - de man is intussen 67 - gelijk gegeven.

Veiligheid

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg verwees ter verdediging voor de verplichte pensionering onder andere naar het element veiligheid en de noodzaak om jongere arbeidskrachten te laten instromen.

Leeftijd mag geen element zijn om de veiligheid te waarborgen, want havenarbeiders krijgen elk jaar een medische controle.
jan hofkens
advocaat

‘Maar die argumenten heeft de arbeidsrechtbank van tafel geveegd’, zegt advocaat Jan Hofkens (Lydian). ‘Havenarbeider is bijna een knelpuntberoep. Er is eerder een tekort aan havenarbeiders en geen overaanbod. Bovendien mag leeftijd geen element zijn om de veiligheid in de haven te waarborgen, want havenarbeiders krijgen elk jaar een medische controle.’

Discriminatie

De arbeidsrechtbank heeft beslist dat het om een ongeoorloofde discriminatie op basis van leeftijd gaat. Volgens Hofkens is het de eerste keer in België dat een rechtbank zo duidelijk stelt dat wordt gediscrimineerd op basis van leeftijd en dan nog voor een speciale beroepscategorie.

De havenarbeider moet volgens de rechtbank, na medische keuring, opnieuw zijn erkenning krijgen en opnieuw in Zeebrugge aan de slag kunnen.

Zeebrugge telt ongeveer 1.500 havenarbeiders, Gent zo’n 500 en Antwerpen meer dan 7.000. Die kunnen dus allen na dit arrest langer dan na hun 65ste aan de slag. De meesten verkiezen echter, door de zware arbeid, om dat niet te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n