Hervorming nachtarbeid in e-commerce dreigt lege doos te worden

Het blijft moeilijk om nachtarbeid in te voeren in e-commercebedrijven, klaagt de sector. ©BELGAIMAGE

De versoepeling van de nachtarbeid in de e-commerce gaat veel minder ver dan gedacht. De N-VA dringt aan op aanpassingen, zodat het vetorecht van de vakbonden aan banden wordt gelegd.

Met het invallen van de herfst wordt almaar duidelijker dat er heel wat losse eindjes aan het Zomerakkoord zitten. Na het debacle over het al dan niet verlagen van de pensioenen van werkloze 50-plussers loopt het ook mis met de versoepeling van de regels voor nachtarbeid in de e-commerce. Dat zijn ondernemingen die bezig zijn met het verwerken en verzenden van onlinebestellingen.

De meerderheidspartijen hadden een drastische versoepeling van de regels beloofd, zodat Belgische bedrijven gemakkelijker kunnen concurreren met onder meer het Nederlandse Bol.com. ‘Maar nu blijkt dat de regering een symbolische maatregel heeft genomen die geen enkele impact zal hebben’, zegt Dominique Michel, de topman van de winkelfederatie Comeos. ‘De regering zegt dat de beslissing 3.500 nieuwe jobs zal opleveren in de sector. Die komen er niet.’

Toestemming vakbonden

Als e-commercebedrijven tussen acht uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends willen werken, hebben ze de toestemming van de vakbonden nodig. Volgens de werkgevers stellen de vakbonden evenwel hoge eisen, waardoor het te duur is om ’s nachts te werken.

In het Zomerakkoord heeft de regering beloofd de e-commerce meer zuurstof te geven. Bedrijven wordt gedurende twee jaar de kans gegeven in hun arbeidsreglement in te schrijven dat ’s nachts moet worden gewerkt. Volgens de meerderheidspartijen kan zo het sociaal overleg worden omzeild. Maar dat klopt niet helemaal.

De regering zegt dat haar beslissing 3.500 nieuwe jobs oplevert in de sector. Die komen er niet.
Dominique Michel
Topman sectorfederatie Comeos

Werknemers en vakbonden kunnen nog altijd protest aantekenen tegen een wijziging van het arbeidsreglement. Individuele werknemers zullen dat niet snel doen. Maar in grote bedrijven met een vakbondsvertegenwoordiging bestaat de kans dat de bonden wel protest aantekenen, waardoor zeker ingrijpende hervormingen weinig geholpen zijn met de maatregel.

Ook een andere maatregel brengt volgens Comeos weinig soelaas. Als e-commercebedrijven samen met de vakbonden willen vastleggen dat ’s nachts moet worden gewerkt, dan zou voortaan het akkoord van één vakbond volstaan.

Uit de technische uitwerking van de maatregel blijkt dat zoiets enkel geldt voor de gewerkte uren tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends. Bedrijven die tussen 20 uur en middernacht willen werken, hebben wel nog altijd het akkoord van alle drie de vakbonden nodig. En laat dat nu net de periode zijn waarin de meeste e-commercebedrijven aan de slag willen gaan.

Kris Peeters

In werkgeverskringen is te horen dat de N-VA en Open VLD zich met een kluitje in het riet hebben laten sturen door CD&V-vicepremier Kris Peeters. Daarmee herhaalt de situatie van vorig jaar zich. Toen dachten de Vlaams-nationalisten en liberalen dat bedrijven flexibeler konden werken zonder het fiat van de vakbonden. Maar dat bleek ijdele hoop te zijn.

De N-VA belooft nog strijd te leveren over de regeling. ‘De toestemming van één vakbond moet volstaan om ’s nachts te werken. Of dat nu voor of na middernacht is’, zegt Kamerlid Werner Janssen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud