Huts haalt Indaver binnen

©Frank Toussaint

Fernand Huts (Katoen Natie) koopt de Zeeuwse milieugroep Delta (75%) uit bij Indaver. De logistieke groep betaalt daar 416 miljoen euro voor. Suez Environnement en Attero (Waterland) moeten zich gewonnen geven.

Indaver werd onder de vleugels van het Zeeuwse Delta het vlaggenschip van diens milieudivisie. De Vlaamse groep groeide uit tot een Europese speler met een omzet van 533 miljoen euro (2014). Maar door zijn zware schuldenlast moest Delta noodgedwongen Indaver in de etalage zetten.

De laatste dagen leek de verkoop van de Vlaamse afvalverwerker uit te draaien op een strijd tussen Suez Environnement en Attero, met Katoen Natie als belangrijke outsider die de troef van de Vlaamse verankering kon uitspelen. Niet onbelangrijk in een dossier waarin de politiek zwaar doorweegt. 

Outsider

De outsider haalt uiteindelijk de buit binnen. Katoen Natie betaalt 416 miljoen euro voor het belang van 75 procent van Delta in Indaver. Katoen Natie financiert de overname via cash en bankleningen, in welke verhouding is onduidelijk. De andere Indaver-aandeelhouders - de Vlaamse overheid (16%) en zes industriële bedrijven (9%) - kunnen tot eind dit jaar hun aandelen tegen dezelfde prijs aan Huts verkopen.

Zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) als N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever reageren tevreden op het nieuws van Huts. 'Indaver is een internationaal marktleider in duurzaam afvalbeheer. De overname door Katoen Natie verankert Indaver in Vlaanderen en biedt tegelijk internationale groeikansen', klinkt het bij Bourgeois.

'Indaver is een parel aan de kroon van de Vlaamse economie, in een sector die de komende jaren alleen maar aan belang zal winnen. Ik ben blij dat Katoen Natie – een op en top Vlaamse wereldspeler – nu een partner wordt in dit succesverhaal', stelt De Wever. 

Het bod van Huts waardeert Indaver op 554 miljoen euro. Rekening houdend met de schulden van het bedrijf - iets minder dan 300 miljoen euro volgens onze informatie - komt dat neer op een ondernemingswaarde van zo'n 842 miljoen euro.

Gediversifieerde mastodont

Katoen Natie is een logistieke mastodont met 1 miljard euro omzet, 11.000 werknemers in 33 landen, maar tegelijkertijd met de no-nonsensementaliteit van een kmo. De groep werd eind 2014 uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar. Met de overname van Indaver gaat de omzet naar 1,7 miljard en komen er vier extra landen bij.

De groep van Fernand Huts is zich aan het diversifiëren. Eind oktober maakte hij bekend dat Katoen Natie met meer dan 5 procent voortaan de grootste private aandeelhouder was van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Nu volgt de investering in Indaver.

Complementariteit

‘Seefhoek heeft de oorlog gewonnen’, aldus een glunderende Huts op de voorstelling van de deal. Daarmee verwees hij naar de Antwerpse wijk waar zijn roots liggen en de codenaam van zijn miniteam dat de overname in een recordtempo verwezenlijkte. ‘Het was de eerste keer dat de uit de kluiten gewassen kmo Katoen Natie in een dossier meespeelde met de grote jongens, met belangrijke zakenbankiers en dure advocatenbureau's. We voelden ons soms een beetje als Alice in Wonderland'.

Topman Arnoud Kamerbeek van Delta liet duidelijk verstaan dat Katoen Natie het pleit had gewonnen door zijn snelle manier van onderhandelen, zijn duidelijke beslissingkracht én zijn mooie prijs. Tot en met donderdag zijn er, zo was te horen, nog hoger biedingen gedaan. De deal met Delta, die Indaver in de etalage had gezet om zijn schuldenlast te verminderen, werd vrijdagmorgen beklonken.

Volgens topman Fernand Huts zijn Katoen Natie en Indaver heel complementair. Ze doen allebei in logistiek en opslag, de ene in cargo, de andere in afval. Ze zijn actief in engineering en semi-industriële activiteiten en ze hebben voor een groot deel dezelfde industriële klanten, zoals de chemiesector. Bovendien hebben ze beide een Vlaams management en dat vergemakkelijkt het zakendoen, aldus Huts.

Huts heeft met Indaver grootse plannen. Het milieuverwerkend bedrijf wordt de achtste poot van zijn groep en de ambitie is om het de volgende vijf jaar in omvang te verdubbelen. Indaver behoudt zijn management en zijn 1.600 personeelsleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud