Interparking staat deels in de etalage

©Wouter Van Vooren

Het Canadese pensioenfonds CPPIB werkt aan een exit uit Interparking, de Belgische marktleider en een van de grootste spelers in Europa. Het belooft een van de grootste Belgische deals van het jaar te worden.

De transactie zit nog in een prille fase, maar potentiële kandidaten werden in opdracht van CPPIB al gecontacteerd door een zakenbank - het zou om Citigroup gaan. De aandelen van AG Real Estate en van de oprichtersfamilie staan níét te koop. De vastgoedtak van de verzekeringsgroep AG bezit 51 procent van Interparking, de stichtersfamilie De Clercq nog 10 procent. Het lijkt een geknipt overnamedossier voor langetermijninvesteerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

CPPIB, voluit Canada Pension Plan Investment Board, stapte vijf jaar geleden in Interparking. Het betaalde 376 miljoen euro voor een belang van 39 procent. De Canadezen kochten het pakket toen van AG Real Estate. De prijs kwam overeen met 13 keer de toenmalige brutobedrijfswinst (ebitda) en waardeerde Interparking (471 miljoen euro schulden inbegrepen) op meer dan 1,4 miljard euro.

Als men dezelfde ‘multiple’ toepast rekening houdend met de ebitda van 2018 (143 miljoen euro), dan is het belang van CPPIB zo’n 725 miljoen euro waard. Schulden inbegrepen (604 miljoen eind vorig jaar), klimt de ondernemingswaarde van Interparking op tot 2,46 miljard. Dat is evenwel een puur theoretische berekening. Bepaalde overnamespecialisten denken dat het pakket van de Canadezen tegen een hogere prijs van eigenaar zal veranderen, al staat ‘slechts’ een minderheidsbelang te koop.

Bij Interparking wil gedelegeerd bestuurder Roland Cracco geen commentaar geven op ‘marktgeruchten’.

Marktleider

Interparking is een bekend merk in het straatbeeld, niet enkel in België - waar het de marktleider is - maar ook in acht andere Europese landen. De groep groeide uit tot een van de grootste spelers in Europa, naast Q-Park en Indigo (ex-Vinci Park). Ze is aanwezig in België, Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië, Polen en Roemenië. In Duitsland en Oostenrijk is de parkinguitbater actief onder de naam Contipark.

Het afgelopen jaar zette de multinational zijn groei, zowel operationeel als financieel, voort. Interparking groeide fors in Italië en vergrootte zijn voetafdruk in Polen, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Infrastructuur

Eind vorig jaar baatte Interparking - zowel on-street (op straat) als off-street (garages) - 933 parkings uit, die 383.000 parkingplaatsen vertegenwoordigen. Eind dit jaar of uiterlijk begin 2020 moet de Belgische groep de kaap van de 1.000 parkings ronden. Interparking zette vorig jaar een omzet van 448 miljoen euro (+6%) en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 143 miljoen (+8%) neer.

De transactie rond de Interparking-aandelen is de tweede grote infrastructuurdeal in België dit jaar. De Australische investeerder Macquarie verkocht in maart zijn belang van 36 procent in Brussels Airport aan een consortium van het Nederlandse pensioenfonds APG, de Australische investeerder QIC en de verzekeraar Swiss Life. Ze legden 2,2 miljard euro op tafel voor de aandelen. Het is voorlopig de grootste Belgische deal van het jaar.

De twee andere aandeelhouders van de luchthaven - het pensioenfonds van het onderwijzend personeel van de Canadese provincie Ontario (OTPP, 39%) en de federale regering (25% + 1 aandeel) - verkochten hun aandelen niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud