Kempense DAF-fabriek overschrijdt kaap 1 miljard omzet

De fabriek van DAF Trucks ging enkele jaren geleden door een diepe crisis. ©REUTERS

De fabriek van DAF Trucks in Westerlo boekt tien jaar na de economische crisis en na een bijbehorende herstructurering opnieuw een omzet van 1 miljard euro.

DAF Trucks heeft vorig jaar de magische grens van het miljard omzet gekraakt. De Kempense producent van cabines en assen verkocht voor 1,02 miljard euro, 10 procent meer dan een jaar eerder. De fabriek, die in 1966 opende, verwerkte bijna 50.000 orders, 8 procent meer dan in 2016.

©Mediafin

'Onze resultaten hebben alles te maken met de groeiende economie', zegt woordvoerder Rutger Kerstiens. 'Daarom hebben we meer en meer cabines en assensets nodig, die in Westerlo worden geproduceerd. Onze nieuwe modellen zeer erg succesvol. We hebben nu een recordmarktaandeel van 16,5 procent.'

DAF Trucks Westerlo wipt evenwel niet voor het eerst over de kaap van 1 miljard euro omzet. Ook in 2008 draaide de vestiging al eens een omzet net boven het miljard. Maar een jaar later kelderde de fabrieksomzet naar 400 miljoen euro.

'2008 was het laatste goede jaar voor de economie een duik maakte', zegt Kerstiens. 'Wij ademen altijd met de markt mee.'

Crisisjaar

Wij ademen altijd met de markt mee.
Rutger Kerstiens
Woordvoerder DAF Trucks

Na het crisisjaar 2009 kroop de omzet van DAF jaar na jaar omhoog. Vooral sinds 2014 is een duidelijke constante groei merkbaar. Als er minder vraag is naar trucks, heeft dat automatisch gevolgen voor het aantal trucks dat we bouwen. Wij zijn erg conjunctuurgevoelig.'

Die gevoeligheid laat zich ook voelen in het personeelsbestand. De voorbije jaren kondigde DAF Trucks om de haverklap ontslagen of aanwervingen aan. De fabriek telde eind 2017 bijna 2.600 werknemers, bijna evenveel als in 2008. Begin dit jaar ging DAF omwille van de verhoogde productie op zoek naar 350 nieuwe werknemers.

Lakstraat

De bedrijfswinst van de vestiging in Westerlo steeg licht naar 13,3 miljoen euro, waarvan de fabriek netto bijna 10 miljoen euro overhield. DAF Trucks blijft naar eigen zeggen investeren in zijn Belgische fabriek.

Vorig jaar huldigde het bedrijf nog een spliksplinternieuwe lakstraat in. Daardoor kan het personeel 300 cabines per dag lakken in 3.000 verschillende kleuren. Dat ging gepaard met een investering van 100 miljoen euro.

Het Eindhovense moederbedrijf in sinds de jaren 90 in handen van het Amerikaanse truckbedrijf Paccar. Enkele jaren geleden legde de Europese Commissie DAF Trucks een boete van 750 miljoen euro op als gevolg van jarenlange kartelafspraken in de vrachtwagensector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud