Kraanbedrijf Sarens haalt 300 miljoen euro op aan hoge rente

Het familiale kranenbedrijf Sarens haalt 300 miljoen euro op.

Het familiebedrijf Sarens heeft eind vorige week 300 miljoen euro opgehaald via een obligatie-uitgifte. De kraanfirma gaat met de opbrengst oude schulden aflossen.

Sarens haalt geld op om 250 miljoen euro aan oude obligatieschulden af te lossen en andere leningen deels terug te betalen. De bestaande obligatielening van het kraanbedrijf verviel in februari 2022, na zeven jaar. De nieuwe loopt tot 2027. De eerste grote aflossing van de schulden wordt zo verder in de toekomst verschoven, maar het bedrijf betaalt daar wel een prijs voor.

5,75%
brutocoupon
De brutocoupon van de nieuwe obligatie bedraagt 5,75 procent.

De brutocoupon van de nieuwe obligatie bedraagt 5,75 procent, meer dan de coupon op de bestaande (5,125 procent). De obligatie-uitgifte van Sarens, die werd begeleid door BNP Paribas, ING, Commerzbank en KBC, zit daarmee diep in 'junk'-territorium. Alleen bedrijven waarbij beleggers een kans op wanbetaling hoger dan gemiddeld inschatten, betalen vandaag zulke tarieven.

Familiaal

Het Wolvertemse Sarens, goed voor 4.900 werknemers wereldwijd, is grotendeels in handen van de stichtende familie. Het investeringsfonds Waterland bezit 22 procent.

De jongste jaren staan de resultaten van de groep onder druk. Ze zag haar omzet in 2018 krimpen (-1,2%) tot bijna 595 miljoen euro en dook, onder meer door wisselkoerstegenvallers, voor 39,9 miljoen euro in het rood. Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg met bijna een vijfde tot 30,3 miljoen.

Sarens is niet het enige bedrijf dat in het huidige renteklimaat zijn schulden herfinanciert, met dank aan het al jaren ultrasoepele beleid van de Europese Centrale Bank (zie inzet).

Telenet herfinancierde onlangs vlot 3,3 miljard euro aan schulden. Met de operatie verlaagde Telenet de rente op zijn obligaties met 25 basispunten (0,25 procentpunt). Per jaar bespaart de telecomoperator zo 8,5 miljoen euro.

GRAZIE MILLE, MARIO

Sarens is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruikmaakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev, de miljardenovername van Ablynx door het Franse Sanofi en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt.

Onder meer Atenor, KinepolisGhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, Telenet (en onlangs nog eens Telenet), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud