Advertentie
Advertentie

Logistieke partner van Alibaba landt in Luik

Jack Ma van Alibaba was onlangs op bezoek in ons land. Met premier Charles Michel sprak hij over de plannen van Alibaba voor Luik. ©EPA

De mogelijke investering van de Chinese e-commercegigant Alibaba in Luik wordt iets concreter nu blijkt dat de Chinese logistieke groep 4PX, een partner van Alibaba, een filiaal opricht in de stad.

Jack Ma, de sterke man van Alibaba, was een maand geleden nog in ons land. De mogelijke investering van Alibaba in Luik, die veel jobs kan opleveren, kwam ter sprake tijdens een ontmoeting met premier Charles Michel (MR).

Daarbij komt dat de luchthaven van Luik en Cainiao, de logistieke dochter van Alibaba die voor de groep een wereldwijd distributienetwerk aan het uitbouwen is, in het voorjaar een intentieverklaring ondertekenden. Die heeft tot doel om van Luik een Europees bruggenhoofd van Alibaba te maken. Het is echter nog niet duidelijk hoe dat in de praktijk zal verlopen.

In die context raakt nu bekend dat 4PX een half miljoen euro uittrekt voor de oprichting van het Belgische filiaal 4PX Express BE, met een adres in Grâce-Hollogne, ten noorden van de luchthaven van Luik.

Amazon

4PX, dat in handen is van Singapore Post en de met het regime in Peking gelieerde Chinese investeringsmaatschappij Shenzhen Capital Group, is een onderaannemer van Alibaba. Maar de groep werkt ook voor andere grote internetspelers zoals Amazon en eBay. Het Chinese bedrijf levert een hele reeks diensten, zoals het afhandelen van pakjes en post, vooral aan e-commercespelers. Het bouwt een eigen netwerk van distributiecentra uit. Het achtste dergelijke centrum wordt opgetrokken in Tsjechië. De Tsjech die toeziet op dat project wordt ook verantwoordelijk voor het Belgische filiaal.

In de oprichtingsakte van 4PX Express BE staat expliciet dat de Belgische vestiging goederen zal behandelen die besteld worden via Alibaba. Meer specifiek zal het vracht zijn die vanuit Hongkong wordt overgevlogen naar de luchthaven van Luik.

Het is niet meteen geweten of Alibaba of Cainiao zelf ook nog zullen landen in Luik. Een bron in de luchtvaartsector zegt dat 4PX 'het Chinees ecosysteem dat zich in Luik aan het installeren is rond Alibaba en Cainiao zal versterken'. Eerder was sprake van een mogelijk eigen magazijn van Alibaba in het Luikse.

Het nieuws is een opsteker voor ons land en de Luikse regio die al naast heel wat distributiecentra grepen, onder meer door de onvoldoende aangepaste arbeidsvoorwaarden voor de e-commercesector. Die zijn intussen versoepeld. Luik verloor bijvoorbeeld een magazijn van het Duitse Zalando.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud