Magazijnspecialist WDP is Onderneming van het Jaar 2017

Joost Uwents en Tony De Pauw zijn samen CEO van WDP. ©Wouter Van Vooren

WDP, de ontwikkelaar van magazijnen, sleept de onderscheiding ‘Onderneming van het Jaar 2017’ in de wacht en volgt daarmee de bouwer van biomassacentrales Vyncke op. De Antwerpse start-up Playpass wordt gelauwerd als 'Beloftevolle Onderneming van het Jaar'.

WDP haalde het in de finale van rusthuisuitbater Armonea en tankerrederij Euronav. 'We zijn soms bewust tegendraads geweest', zei topman Tony De Pauw bij de uitreiking. 'Dat heeft ons geen windeieren gelegd.' 

Het bedrijf uit Wolvertem is gespecialiseerd in de verhuur en de ontwikkeling van semi-industriële en logistieke magazijnen in alle maten en vormen - of het nu gaat om een traditioneel magazijn, koelcellen, de opslag van geneesmiddelen of chemische producten, of datacenters. In totaal beheert het bedrijf voor 2 miljard euro aan vastgoed, goed voor meer dan 3 miljoen vierkante meter opslagruimte. Daarmee is het marktleider in magazijnverhuur in de Benelux.

'Dit geeft een enorme stimulans!' - Tony De Pauw, CEO WDP

Bijna de helft van WDP's portefeuille is Nederlands: in 2009 - in volle financiële crisis - drukte WDP met forse investeringen het gaspedaal in bij onze noorderburen. De beredeneerde gok dat Nederland zich zou ontpoppen tot een geoliede logistieke draaischijf draaide wonderwel uit. Daarnaast is WDP ook actief in Noord-Frankrijk en Roemenië.

Blackrock

Het beursgenoteerd familiebedrijf - WDP staat voor 'Warehouses De Pauw' - werd in 1971 in Merchtem opgericht door Leonard De Pauw, de grootvader van huidig co-CEO Tony De Pauw. Hij was actief in het brouwen van azijn, het inblikken van groenten en het renoveren van olievaten. Zonen Pierre en Jos De Pauw kochten in de jaren 60 magazijnen op om die te verhuren. In 1977 gingen ze hun eigen weg, waarna WDP (familie Jos De Pauw) en Montea (familie Pierre De Pauw) ontstonden. 

De familie De Pauw heeft nog steeds 25,5 procent van het kapitaal, de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock bezit 3 procent. De rest van de aandelen staat sinds 1999 op de Brusselse beurs en sinds 2015 ook in Amsterdam. Naast Tony De Pauw (63) is ook Joost Uwents (48) CEO.

Ondernemerschap zit in het DNA van het bedrijf dat commerciële bedrijvigheid combineert met een schitterende can-do-mentaliteit.
Michèle Sioen
Voorzitter jury en CEO van Sioen

Zonnepanelen

Opvallend is dat meer dan 8 procent van de omzet komt van de opbrengst van zonnepanelen. Dat is meer dan van zijn grootste klanten Greenyard (6%) of Kuehne&Nagel (6,5%). Vorige week kondigde het bedrijf nog aan dat het 25 miljoen euro in zonnepanelen (het equivalent van 100.000 panelen) gaat investeren in Nederland, een verdubbeling op een jaar tijd. Het is daarmee een van de tien grootste investeerders in zonnepanelen in Nederland.

Tussen 2016 en 2020 wil WDP zijn vastgoedportefeuille uitbreiden van 2 miljard naar 3 miljard euro. Anderhalf jaar na de start van dat plan blijkt WDP al de helft van die groei te hebben gerealiseerd. Dat was pas gepland na 2,5 jaar.

Het consultancybedrijf EY reikte, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, de onderscheiding al voor de 23ste keer uit. 'De jury is erg onder de indruk van WDP’s consistente performantie, de continuïteit van het familiebedrijf en de manier waarop het aandeelhouderswaarde creëert', zei Michèle Sioen, de voorzitter van de jury die zelf aan het hoofd staat van het gelijknamige textielbedrijf. 'Ondernemerschap zit in het DNA van het bedrijf, dat commerciële bedrijvigheid combineert met een schitterende can do-mentaliteit.' 

Slimme polsbandjes

De polsbandjes van Playpass geven niet alleen toegang tot het evenement, je kan er ook cashloos mee betalen. ©PlayPass

Even ervoor had Playpass uit handen van de Vlaamse minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) de award in ontvangst genomen voor ‘Beloftevolle Onderneming van het Jaar’. De Antwerpse start-up verovert volop de markt van festivals en andere evenementen met slimme polsbandjes. Die bevatten een chip waarmee de bezoekers niet alleen toegang krijgen tot het festivalterrein, maar ook – via een koppeling met Paypal – cashloos kunnen betalen (waardoor ze meer spenderen). Door de combinatie van identificatiegegevens, consumptievoorkeuren en locatiebepaling - de chip is van op afstand te lezen en kan gekoppeld worden aan Facebook - levert het bandje een schat aan informatie op over het gedrag van elke festivalganger. Interessant voor de organisator en de sponsors.

PlayPass doet al jaren Rock Werchter aan. Ook andere grote Belgische en internationale festivals zijn klant. In 2015 haalde de start-up 2 miljoen euro op bij het Zwitserse Sandpiper Digital Payments, gespecialiseerd in digitale betalingen, waardoor de totale kapitalisatie op 3,5 miljoen euro uitkomt. Concurrenten zijn het Canadese Intellitix en het Nieuw-Zeelandse Glownet.

Het bedrijf werd in 2012 opgericht door David De Wever (40) en Dale Hofkens (39). Het haalde vorig jaar een omzet van bijna 3 miljoen euro, bijna zes keer meer dan drie jaar eerder.

De andere genomineerden waren Awingu, Teamleader, Novatech en Starmeal.

Spadel

Aan Franstalige zijde stak maandagavond al Spadel, de groep achter het watermerk Spa, de award op zak. Het volgt het uitzendbedrijf Daoust op. De andere genomineerden waren casino-uitbater Circus, de sausenproducent Colona en de beveiligingsfirma Fact Security.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud