Marxisten rukken op bij Bpost

©Photo News

De vakbonden bij Bpost moeten alle zeilen bijzetten om de spontane lokale stakingen en blokkades te stoppen. Extreemlinkse militanten vinden de bonden te slap en sturen aan op een harde confrontatie met de directie.

Nadat hun achterban het maandagavond bereikte voorakkoord met de directie afwees, rekenden de vakbondsleiders bij Bpost op een beproefd scenario. Eerst de morrende basis stoom laten afblazen via lokale acties, om daarna terug te keren naar de onderhandelingstafel voor de finale deal.

Alleen liep niet alles zoals voorzien. De spontane acties, aanvankelijk alleen in Franstalig België, breidden na twee dagen uit naar Vlaanderen. De vakbondsonderhandelaars moesten de lokale militanten vrijdagmiddag expliciet vragen om ermee te stoppen.

Geheime agenda

De vele spontane stakingen en blokkades hebben volgens vakbondslui te maken met de opruiende rol die de PVDA en andere extreemlinkse partijen en groepen in het dossier spelen. De bonden en extreemlinks zijn elkaars bondgenoten, maar niet tot aan de streep.

'Sommige politieke partijen hebben heimelijk een andere agenda: het bedrijf helemaal op de knieën krijgen. Dat is uitdrukkelijk niet ons doel, want zo jaag je de klanten weg’, zegt een vakbondsleider.

Klassenstrijd

Sommige extreemlinkse militanten propageren zelfs een soort marxistische klassenstrijd binnen Bpost, met ‘grootverdiener’ Koen Van Gerven, de CEO, als kop van jut. De vakbonden laten zich in hun visie te snel inpakken door de directie. ‘In plaats van op te roepen om de stakingen te stoppen, zouden de vakbonden ze beter organiseren’, vindt de extreemlinkse splinterpartij LSP.

De grotere PVDA wil niet zover gaan: ‘We komen als partij niet tussen in discussies over de staking. Dat komt de vakbond toe.’

De PVDA presenteerde zich de voorbije dagen bij het postpersoneel wel bijna als een alternatieve vakbond. Niet alleen organiseerde de partij solidariteitsbezoeken aan de piketten ter plaatse, ze formuleerde zelf voorstellen over de personeelsstatuten, het postbedelingssysteem Georoute en winstparticipatie voor de werknemers en gaf aan waarom het voorakkoord niet zou deugen.

Weg van de beurs

Het fundamentele standpunt van de PVDA over Bpost is bekend: het bedrijf moet de beurs verlaten en weer een volledig staatsbedrijf worden. Openbare dienstverlening moet centraal staan, wat volgens de partij betekent dat de meeste gesloten postkantoren opnieuw open moeten gaan en de postbodes tijdens hun rondes meer tijd moeten krijgen om met de mensen een praatje te slaan.

In het parlementaire vragenuur woensdag profileerde PVDA-kamerlid Marco Van Hees zich als spreekbuis van de basis. ‘Het personeel van Bpost is verontwaardigd over de voorstellen van de directie, die exact dezelfde zijn als voorheen, of zelfs slechter. Het is niet verwonderlijk dat er nog stakingsposten bijkomen’, verklaarde hij tegen de bevoegde minister Alexander De Croo (Open VLd). Het socialistische SP.A hield zich afzijdig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n