Advertentie
voorkennis

Nijverheid uit Nedre Vats

©BELGA

De e-winkel Coolblue vindt het klimaat te bar om naar de beurs te trekken, de slimme logistieke robots van Autostore denken daar heel anders over.

Het hipste bezit van Bpost staat op een verder troosteloze plek aan het kanaal in Willebroek. In een anonieme loods van de logistieke dochter Active Ants rijden blauw-oranje robotjes bedrijvig rond en worden duizenden kratjes als een Rubiks kubus op elkaar gestapeld en weer uit elkaar gehaald. Dat nijvere logistieke systeem komt van Autostore uit Nedre Vats - zo’n beetje het Noorse Neeroeteren - en mag woensdag op de beurs van Oslo bewijzen dat ze 10 miljard euro waard zijn.

Met een steeds krappere arbeidsmarkt - en de daarbij horende oplopende arbeidskosten - worden robots steeds competitiever tegenover handenarbeid. Dat geldt zeker in de logistiek, waar logistieke centra als paddenstoelen uit de grond schieten om de boomende e-commerce te kunnen bijbenen.

Nedre Vats mag dan beantwoorden aan de meeste clichés van een klassiek Noors dorp - gelegen aan een fjord, met een kerkje en wat rode huizen - het heeft wel de grote namen van het grote geld kunnen aantrekken.

De automatisering van logistieke processen heeft dan ook de toekomst. In Willebroek kunnen enkele tientallen werknemers jaarlijks meer dan 4 miljoen pakjes samenstellen en versturen, grotendeels dankzij de Autostore-robots. Als het aan investeerders ligt, kan dat de heilige graal van de toekomst zijn. Nedre Vats mag dan beantwoorden aan de meeste clichés van een klassiek Noors dorp - gelegen aan een fjord, met een kerkje en wat rode huizen - het kon ondertussen wel de grote namen van het grote geld aantrekken.

Veel meer dan 650 logistieke centra heeft Autostore vooralsnog niet van zijn slimme robots voorzien. Maar dat heeft mastodonten als het investeringsfonds EQT van de Zweedse familie Wallenberg en het roemruchte Japanse Softbank er niet van weerhouden er geld in te pompen en er een stevige waardering op te plakken.

Vanaf morgen is het de beurt aan de particuliere belegger. Die mag oordelen of hij de rijzende ster uit Nedre Vats daadwerkelijk 103 miljard Noorse kronen (10,5 miljard euro) waard vindt.

Mocht dat niet zo zijn, dan zijn de Nederlandse chipmachinemaker ASML en het e-auto-icoon Tesla de moeite waard om in de gaten te houden: ze publiceren allebei hun wellicht euforische kwartaalresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud