NMBS eist uitstel gratis Rail Pass

©Tim Dirven

De NMBS weigert op korte termijn gratis tienrittenkaarten uit te delen aan alle Belgen. Daarmee gaat de raad van bestuur van de spoormaatschappij lijnrecht in tegen een beslissing van de superkern.

De NMBS verzet zich officieel tegen de beslissing van de superkern om alle Belgen dit jaar 10 gratis treintickets te bezorgen. De spoormaatschappij wil de implementatie van zo'n beslissing op grote schaal uitstellen tot een gunstigere periode voor de volksgezondheid. Dat besliste de raad van bestuur maandag, blijkt uit de notulen die De Tijd kon inkijken. 

De raad geeft CEO Sophie Dutordoir de opdracht om een agenda voor de verdere implementatie uit te werken in overleg met federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

De superkern, die bestaat uit de 10 partijen van de federale regering en zij die haar steunen, besliste begin juni op voorstel van de groenen om een gratis tienrittenkaart uit te delen aan alle Belgen. 

Machtsstrijd

Dutordoir uitte meteen kritiek op die beslissing. Volgens haar brengt de geste de veiligheid en de gezondheid van reizigers en personeel in coronatijden in gevaar. Door de gratis Rail Pass, die elke Belg online zou moeten aanvragen, verwacht de NMBS 100 miljoen euro inkomsten mis te lopen.

Als de gratis Rail Pass verdwijnt, komt het politieke compromis van de superkern, dat ook de btw-verlaging voor de horeca en de consumptiecheques omvat, op de helling te staan.

Het ogenschijnlijk banale geschenk groeit zo uit tot een ware machtsstrijd tussen de NMBS en de politiek. De politiek benoemde raad van bestuur, waarin geen groenen zetelen, verzet zich tegen een beslissing die de partijvoorzitters in de superkern namen.

Als de gratis Rail Pass verdwijnt, komt het politieke compromis van de superkern, dat ook de btw-verlaging voor de horeca en de consumptiecheques omvat, op de helling te staan.

In een reactie bevestigt de NMBS haar bezwaren tegen het plan. 'De raad van bestuur waardeert de beslissing van de superkern om de rol van het openbaar vervoer, en van de NMBS in het bijzonder, te ondersteunen, maar is van mening dat de beslissing in deze vorm niet kan worden uitgevoerd', zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Volgens hem vindt zo snel mogelijk overleg plaats met Bellot.

Bellot lijkt niet van plan om veel toe te geven in het explosieve NMBS-dossier. 'De beslissing is genomen door de superkern en moet worden uitgevoerd. Punt', zegt zijn woordvoerder. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud