Advertentie

NMBS heeft meer reizigers en minder schulden

©Kristof Vadino

Dankzij de fikse reizigersgroei ziet de NMBS haar winst stijgen en schuld dalen.

De spoorwegmaatschappij NMBS krikte haar operationeel resultaat (ebitda) vorig jaar op tot 94,7 miljoen euro. Dat is bijna een kwart meer dan in 2017, blijkt uit de jaarresultaten die het bedrijf vrijdag publiceerde.

Volgens de NMBS is de stijging te danken aan de fikse reizigersgroei. Vorig jaar namen 244 miljoen mensen de trein (+3,7%). De groei is het gevolg van het nieuwe vervoersplan dat de NMBS eind 2017 invoerde, met meer verbindingen rond de grote steden en in het weekend.

Extra investeringen

Daardoor stegen de inkomsten uit binnenlands treinverkeer 6,3 procent tot bijna 700 miljoen euro. De reizigersgroei en de hogere gemiddeld betaalde prijs per traject vertalen zich in stijgende winst. 

De federale overheid eiste dat de NMBS vorig jaar een winst van 70,7 miljoen euro haalde. De meeropbrengst van 24 miljoen euro schuift het bedrijf door naar de toekomst voor extra investeringen. 

Schulden

Dankzij de groeiende winst kon de NMBS ook haar schulden verkleinen. De schuldenberg smolt tot 2,376 miljard euro. Daarmee zakt de NMBS voor het eerst in jaren onder het niveau van 2014 (2,437 miljard euro), wat de federale regering als doel had vooropgesteld tegen 2020.

De eerste twee maanden van dit jaar zette de reizigersgroei van de NMBS zich verder. Ondanks de zwakke stiptheid, die sinds december opnieuw in de lift zit, lokt de trein meer pendelaars uit de groeiende files. Dit jaar mikt de NMBS op een gelijkaardige winst en een lichte daling van de schuld. 

Er werken vandaag 17.700 mensen bij de spoorwegmaatschappij, 300 minder dan een jaar eerder. Het bedrijf wil dit jaar 1.400 mensen aanwerven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud