Onafhankelijke spoorbonden kondigen staking aan

De onafhankelijke spoorbonden ASTB en OVS staken tegen de plannen voor de herwaardering van de treinbestuurders. ©BELGA

Als de stakingen er komen, zal het de eerste keer zijn dat de minimale dienstverlening bij het spoor in werking treedt.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) wil vanaf vrijdag 22 juni, om drie uur, voor 48 uur het werk neerleggen. De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) plant een staking voor 24 uur, vanaf 27 juni om 22.00 uur.  De twee kleinere vakbonden protesteren zo tegen het voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders.

'Een belangrijk aandachtspunt', zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Hij betreurt wel dat twee vakbonden op twee verschillende tijdstippen het spoorverkeer zullen proberen te hinderen, op een moment dat er nog steeds examens zijn.

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, bevestigt dat het ASTB een aanzegging heeft ingediend. OVS heeft dat nog niet formeel gedaan.

Minimale dienstverlening

De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken. Het voorstel houdt onder meer in dat beginnende treinbestuurders een hoger startloon krijgen en dat er premies worden uitgekeerd bij een bepaalde anciënniteit. Baremieke verhogingen zitten er evenwel niet in. Omgekeerd is er de eis voor een hogere productiviteit, met meer flexibiliteit inzake prestaties en vrije dagen.

Als een verzoeningsvergadering met het ASTB geen resultaat oplevert, wordt het de eerste maal dat de minimale dienstverlening bij het spoor in werking treedt. Bij die minimale of gegarandeerde dienstverlening moeten de werknemers ten laatste 72 uur voor aanvang van de staking aangeven of ze mee staken of niet. Vervolgens moet het spoor met een vervoersplan komen. 'We zijn er klaar voor', klinkt het bij HR Rail.

De gemiddelde pendelaar begrijpt niet waarom er zal worden gestaakt
Kees Smilde
Woordvoerder TreinTramBus

De reizigersorganisatie TreinTramBus vindt het spijtig dat de reiziger 'alweer' wordt getroffen door een intern conflict bij de NMBS. 'De gemiddelde pendelaar begrijpt niet waarom er zal worden gestaakt. Opnieuw wordt de verkeerde getroffen. Deze stakingen schieten hun doel voorbij', aldus woordvoerder Kees Smilde.

Eind mei had de socialistische spoorbond ACOD al gedreigd met een spoorstaking, maar uiteindelijk werd er toen geen aanzegging gedaan. Aanleiding was toen de pensioenhervorming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content