Overladen wagon veroorzaakte net geen ramp

De goederentrein veroorzaakte heel wat schade aan het spoor in Belsele. ©VRT

De ontspoorde goederenwagon die vorige week een ravage aanrichtte op de lijn Antwerpen-Gent was mogelijk niet in orde met de reglementering.

Donderdagochtend raakte een wagon van een goederentrein in Belsele, tussen Lokeren en Sint-Niklaas, deels van de sporen, nadat een wiel was losgekomen. De wagon van DB Cargo, de goederentak van Deutsche Bahn, maakte deel uit van een trein die de Belgische cargovervoerder Lineas (het vroegere NMBS Logistics) had ingelegd.

Het incident doet vragen rijzen over de veiligheidsprocedures. De Tijd vernam uit goede bron dat de wagon in kwestie overladen zou zijn geweest. ‘De wagon was veel te zwaar’, klinkt het. Ook zou er roest gevonden zijn op de plek waar het wiel loskwam van de wielas.

De precieze oorzaak van het probleem is nog niet duidelijk. De federale overheidsdienst Mobiliteit onderzoekt momenteel het incident. De Duitse firma Pfleiderer Faserplattenwerk was als afzender verantwoordelijk voor de lading. Geen enkele van de betrokken partijen wilde commentaar kwijt.

Het lijkt erop dat in Belsele een ramp vermeden is. Hoewel de wagon stukgoed vervoerde, bestond de lading van de trein deels uit che mische producten. ‘De goederentrein is niet ontspoord en staat recht op de sporen’, meldde de netbeheerder Infrabel eerder. ‘De brandweer heeft geen lek vastgesteld en er is geen gevaar.’

De ravage op de spoorlijn is enorm. Omdat de treinbestuurder het probleem niet meteen had opgemerkt, reed de trein nog een eind door, met het ene voorwiel naast en het andere tussen de sporen.

Dat veroorzaakte over een afstand van vier kilometer schade aan de spoorinfrastructuur, zoals dwarsliggers, veiligheidssystemen, bekabeling en seininrichting. Aan het station van Sinaai, een deelgemeente van Sint-Niklaas, werden de boordstenen van het perron vernield. Brokstukken beschadigden ook afsluitingen van woningen en auto’s.

Door de enorme herstelwerken die Infrabel moet uitvoeren, ligt het treinverkeer tussen Lokeren en Sint-Niklaas al sinds donderdag in beide richtingen stil. Reizigers tussen Gent en Antwerpen moeten via Mechelen of Brussel reizen. Volgens Infrabel moet de spoorlijn deze ochtend opnieuw opengaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n