Rechter legt taxidienst Uber aan de ketting

Ubert verliest eerste slag in Brussel. ©Bloomberg

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet zijn ritten in Brussel stoppen, zoniet dreigt een dwangsom van 10.000 euro per overtreding. Dat heeft de Brusselse rechtbank van koophandel beslist.

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber is vorige maand in Brussel begonnen met de dienst UberPop. Die brengt particuliere chauffeurs via een app in contact met mensen die op zoek zijn naar een lift. Het geheel wordt in de markt gezet als een moderne versie van autodelen.

Maar de Brusselse taxichauffeurs, en met hen Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V), zijn het daar helemaal niet mee eens. Volgens hen is de dienst in strijd met de taxiregelgeving. De klassieke taxibedrijven trokken naar de rechtbank. En Grouwels liet drie auto’s die voor Uber rijden in beslag nemen.

Klacht

Taxis Verts nam als eerste juridische stappen en diende zijn klacht al eind februari in, amper twee weken nadat Uber zijn komst naar Brussel had aangekondigd. Het Brusselse bedrijf verwijt Uber oneerlijke concurrentie, onder meer omdat het ongeveer een vijfde onder de gangbare prijs gaat en geen belastingen betaalt.

Taxi Verts krijgt nu gelijk van de Brusselse rechtbank van koophandel. In een vorige week uitgesproken vonnis legt de handelsrechter Uber een activiteitsverbod op. Uber gaat volgens de rechtbank in tegen de eerlijke marktpraktijken, omdat zijn chauffeurs geen vergunning van het Brussels Gewest hebben.

Vergunning

Uber-chauffeurs kunnen alleen nog voortdoen als ze zo’n vergunning hebben, maar dat druist uiteraard in tegen het businessmodel van Uber. Per vastgestelde overtreding moet de taxidienst een dwangsom van 10.000 euro betalen. Uber, dat niet aanwezig was in de rechtbank, moet het vonnis ook publiceren in drie Franstalige kranten.

Het wordt uitkijken hoe Uber reageert. Dit is nog maar de eerste van vele procedures die de taxisector heeft aangespannen. Na de inbeslagnames pakte het bedrijf nog laconiek uit met een promotiestunt, door gratis taxiritten in Brussel uit te delen.

Verzet

De Californische taxidienst, die de internetreus Google als aandeelhouder heeft, is actief in zeventig steden en schudt telkens de lokale markt dooreen. Ook in Parijs stuit het bedrijf op hevig verzet van de klassieke taxibedrijven.

Drie Brusselse taxifederaties voerden begin deze maand de druk nog op. Ze lieten minister Grouwels weten zich niet meer gebonden te voelen door de gewestregels als Uber nog actief is op 15 april, vandaag dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud